17 Şubat 2009

The VetMedTeam : Veteriner Sağlık Ekibi (Veterinary Healtcare Team)

The Veterinary Medical Team (Veteriner Tıp Ekibi) adlı, Veteriner Hekimler, Veteriner Sağlık Teknisyenleri / Teknikerleri, Biyologlar, Laboratuar Görevlilerinden oluşan bir birlik. 1999 yılında 5 Veteriner Sağlık Teknisyeni, 2 Uzman Veteriner Hekim tarafından başlatılan Veteriner Tıbbi Ekibi, Veteriner Hekim ve Teknisyenler için bir bilgi alışverişi köprüsü oluşturmasının yanısıra, eğitime devam, hastanelerin desteklenmesi, Veteriner seminerleri konusunda yardımcı oluyor. Veteriner Tıbbi Takımı sitede şöyle tanımlanmakta ; (ABD'deki durumun Hekimler ve Teknisyenler açısından anlaşılması için)

Veterinary Practice Team (Veteriner Uygulama Ekibi)
Hayvan Hastanesinde değişik eğitim deneyimlerinde personel görev yapar. Kaliteli hasta tıbbi bakımı için ihtiyaçların belirlenmesinde de önemli rol oynar.

Veteriner Hekimler, hastalığın süresi ve gelişimi hakkında teşhiste, tedaviye yönelik ilacın belirlenmesinde, reçetenin yazılmasında, cerrahi müdahalelerin yapılmasında yetkilidir. Üniversitelerin Veteriner Fakültelerinde genellikle 4 yıl ile 8 yıl arasında değişen sürelerde eğitim görürler. Eğitimi bitirenler lisans sınavına girerler, başarılı olanlar için Veteriner Kliniği açma lisansı verilir. Çoğu Hekim, bir yada daha çok alanda uzmanlık eğitime katılmaktadır.


Veteriner Sağlık Teknisyeni / Teknikeri ; Hemşire, Laborant, Röntgen Teknisyeni, Anestezist, Cerrahi Hemşiresi ve Müşteri İlişkileri Uzmanı olarak eğitim görür. Birçok Teknisyen / Tekniker, Klinik ve hastanelerde, araştırma kurumlarında yönetim ve denetimle ilgili alanlarda görev alıyor. Teknisyenler, hayvan hastanelerinde, kliniklerde, biyomedikal araştırmada, hayvanat bahçesi / yaban hayatı alanlarında, tıp, sanayi, askeri, hayvan sağlık yönetimi, ilaç satış, vb alanlarda görev alabilir, iş bulabilir.

Veteriner Sağlık Teknisyenleri ; Amerikan Veteriner Hekim Derneğinin (AVMA)çeşitli üniversitelerde akredite ettiği 2 yıllık Ön Lisans programlardan mezun olur. Veteriner Sağlık Teknikerleri ise, yine AVMA tarafından akredite edilen 4 yıllık Lisans bölümlerinden mezun olan kişilerdir. Bütün Tekniker ve Teknisyenler, devlet tarafından açılan sınavlarda başarlı olmak zorundadır. Sınavların sonucunda Lisanslı, Tescilli, Sertifikalı (Licenced, Registered, Certified) olmak üzere 3 grupta belirlenirler ve buna göre kamuda veya özel alanda istihdam edilirler. (RVT, CVT, LVT) Ancak bütün eyaletlerde eş, benzer prosedür uygulanmıyor.

Amerika'da ayrıca Lisans seviyesinde Teknisyenler için Uzmanlık Akademileri bulunmaktadır ; Bunlar, Veteriner Acil ve Yoğun Bakım, Dahiliye, Dişçilik, Cerrahi, Davranış ve Anesteziyolojidir. Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve Teknikerleri, Ulusal çapta örgütlenmişlerdir.


Veteriner Yardımcısı (Veterinary Assistant); Lise veya Sertifika programları ile ya da Internet üzerinden Uzaktan Eğitim (Açık Öğretim) Programı ile eğitim alırlar. Veteriner Hekime ve Veteriner Sağlık Teknisyeni / Teknikerine günlük işlerinde yardımcı olurlar. Bu günlük işlerin yanısıra, operasyon odasının temizliği ve hijyeni, bazı temel ekipmanların kurulması gibi görevleri de içerir. Girmek zorunda oldukları herhangi bir sınav yoktur. Teknisyenlerin ya da Teknikerlerin yerine çalıştırılamazlar. Veteriner Sağlık Teknisyenleri Derneği tarafından eğitime alınırlar ve sertifikalandırılırlar. (Ülkemizde Açık Öğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans bölümünden mezun olan DÜZ LİSE çıkışlılar bu kapsamda değerlendirilmelidir)

Kaynak : VetMedTeam - The Veterinary Practice Team

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Özgür bey bu yazdıklarınız amerikada oluyor türkiyede lise üstüne 2 yıl ön lisans okuyup diploma alan biz veteriner sağlık teknisyenlerinin devlet kendi ünüversitesinin verdiği diplomayı tanımıyor sana yeniden kadro sınavı açıyor sınava girecen kazanacan sınırlı sayıda verilen kadroyu alacan doğuya gidecen diyor bizde okuyanın kendini geliştirenin önünü hemen kesiyorlar dur bekle sen teknisyensin öyle kal sanamı kalmış okumak der gibi insanları okumaktan soğutuyor halbuki bir bakanlığın personel genel müdürlüğünün işi sadece elamnların tayinlerini yapmak yada yerlerini bilmek değildir bence asli görevi bünyesinde bulunan teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarındaki elemanların bilgi ve becerilerinin geliştirilmesini sağlamak onlara okuyabilecekleri ortamı sağlamak ve bu sayede kalifiye bilgili eğitimli elemanlara sahip olmaktır ama maalesef bu türkiyede böyle değil bakanlıktaki bazı lobiler daha güçlü olduğu için sürekli altta kalanın daha geri kalması için elinden geleni yapıyor en önemli örneği içi boş bir veteriner sağlık kabini yönetmeliği çıkarmalarıdır içinde hiç bir şey yok sadece tabela var as tabelayı ver vergiyi ama işe gelince veteriner yazar reçeteyi yada satar ilacı vatandaşa sen vur bunu ya işte şuran vurursun der vatandaş alır ilacı kendi gider kendi yapar daha sonra seninle karşılaştığında başına baytar kesilir bu düzen değişmez bu nedenle ne kadar çabalarsak çabalayalım biz bu lobileri aşamayız bir derneğimiz var daha ona bile sahip çıkamıyoruz bu durum şahsen beni çok üzüyor kusura bakama aslında bunları yazmayı hiç istemezdim ama amerikada olanları dünyada olanları okudukça yazma ihtiyacı duydum yazarken konuları biraz dağıtmış olabilirim kusura bakmamanız dileğiyle ...hoşçakalın

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...