06 Kasım 2007

Amerika Veteriner Teknoloji (Tekniker) Okulları Akredite Programı

Amerika'da AVMA (American Veterinary Medical Association - Amerikan Veteriner Hekimleri Derneği) veteriner sağlık teknisyenleri için akredite programı hazırlıyor her sene eyaletlerin çeşitli yüksekokullarında "Veterinary Technology Program" bölümlerini bitiren teknisyenler "Veterinary Technologist" (Veteriner Teknolojisti/Teknikeri) ya da "Animal Health Technologist" (Hayvan Sağlığı Teknolojisti/Teknikeri) oluyorlar. Ama Amerika'da Veteriner Teknikerleri bizden daha farklı görevleri ve sorumlulukları var.

Bu sayfada Veteriner Sağlık Ekibinin sorumlulukları ve görevleri tablo halinde gösterilmiş : http://www.vet.purdue.edu/vettech/teamchart.html
Buraya göre Veteriner Teknolojisti teknisyenliğin üzerine 2 yıl daha okunarak olunuyor (toplamda 4 yıl, akredite programına göre veteriner sağlık teknisyenleri 2 yıl okuyorlar)

Teknolojist ; Veteriner bilimlerinde ve teknolojilerinde uzmanlaşıyor, klinik dallarda uzmanlaşıyor, hastane ve klinik yönetimlerinde çalışıyor, hayvan barınakları ve hayvan ürünleri satışında görev alıyor, sürü sağlığından sorumlu oluyor. Yalnız Devlet Veteriner Tıp Sınavlarına giremiyorlar.

Teknisyenler ise National Board of Veterinary Medical Examiners (NBVME - Veteriner Tıp Sınavları Ulusal Kurulu) ve American Association of Veterinary State Boards - Veterinary Technician National Examination (AAVSB - VTNE Amerikan Veteriner Devlet Kurulu Birliği - Veteriner Sağlık Teknisyeni Ulusal Sınavı) sınavlarına girerek lisans yada tescil belgesi alarak kariyerlerinde yükselebiliyorlar. Ayrıca teknisyenler ; Committee on Veterinary Technician Specialties (Veteriner Sağlık Teknisyenleri Uzmanlık Komitesi) in onayladığı ; dişçilik, acil ve yoğun bakım, dahiliye, anestezi ve davranış bilimleri (behaviour) akademilerinde uzmanlaşabiliyorlar.

Aşağıda ki AVMA'nı akredite programına aldığı Veteriner Teknoloji Programları listesi var, bu sayfadan linkleri izleyerek okullara bakabilirsiniz :

Programs accredited by the AVMA Committee on Veterinary Technician Education and Activities (CVTEA) - 2007
http://www.avma.org/education/cvea/vettech_programs/allprograms.asp

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...