11 Nisan 2007

VESTED'e Öneriler...

Benimde üyesi olmaktan gurur duyduğum ve çalışması işlemesi haline çok güzel işler başardığını gördüğümüz derneğimiz için aklıma gelen bir kaç öneri ve eleştiriyi yazmak istiyorum;
Önce eleştireyim ; Derneğimizin sitesini hazırlayan meslektaşımızın muhakkak ki işleri çoktur buna eminim yalnız foruma benzeyen şablonuyla sitemiz bence çok iyi hazırlanmamış. Uzun bir zaman bekledik sitenin açılması için hergün 150 200 kişi de ziyaret ediyor, daha iyi bir şablonu olan site hazırlanamaz mıydı demek geçiyor içimden?
Bakınız :
Acil Tıp Teknisyenleri Derneği Sitesi
Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Derneği Sitesi
Türk Hemşireleri Derneği Sitesi
Ebeler Derneği Sitesi
bu siteler daha iyi hazırlanmamış mı sizce?

Gelelim naçizane önerilerime;
VESTED meslektaşlarımızı veterinerlik alanında ki gelişmeler karşısında bilgilendirmek ve gerektiğinde sertifika vermek gibi eğitim seminerleri düzenleyebilir mi?
Ankara'ya meslektaşlarımızı çağırmak külfetli olacağından coğrafi bölgelere yönelik büyük kentleri merkez alarak bir eğitim ve bilgilendirme çalışması yapılabilir mi?
Örneğin;

# Veteriner Acil İlk yardım ve Tıbbi Uygulamalar Eğitimi
a)- Temel Yaşam Desteği Uygulamaları Eğitimi (Basic Life Support)
Temel Yaşam Desteğinin ABC'sinin öğretildiği bir eğitim semineri olabilir
A - Airway (havayolu): Kaza,yaralanma ve travma gibi durumdaki hayvanın havayolunun açık olup olmadığı kontrol edilerek eğer dil soluk borusunu kapatmışsa dili soluk borusundan kurtarma
B - Breathing (nefes alış veriş): Nefes alış verişi düzensiz olan yada hiç nefes alıp vermeyen hayvana entübasyon uygulamak ve nesfe alıp vemesini sağlamak
C - Circulation (dolaşım) : Dolaşım sistemi kontrol edilerek hayvanda açık yaralanma veya kanama varsa müdahale etmek ve kırıklarda atelleme yapmak
CPR (Cardiopulmonary Resuscitation) Kalp Masajı : Hayvanlarda temel yaşam desteğini sağlamak için yapılacak en önemli müdahale kardiyopulmoner resüstasyondur (kalp masajı) bu konuda uygulamalı eğitim verilebilir. Aşağıdaki linklerde kedi ve köpeklere yönelik CPR bilgileri bulunmaktadır :
FIRST AID AND EMERGENCY CARE
"Cardiopulmonary Resuscitation in Dogs (CPR)"
Acil ve Kritik durumdaki hayvanın yukardaki Temel Yaşam Desteği (BLS) uygulamaları konusunda eğitmek (konusunda uzman bir veteriner hekim eşliğinde) ilerde Hayvan Sağlığı Kabini açacak olan meslektaşlarımız için çok önemli olacaktır. Hayvan Sağlık Kabinine getirilecek olan acil durumdaki hayvana temel yaşam desteğini sağlamak herhalde unvanında "sağlık" olan bir meslek mensubu için olmazsa olmaz bir etik uygulamadır. Temel Yaşam Desteği sağlanan hayvan daha sonra bir Veteriner Polikliniğine yada varsa Hayvan Hastanesine veteriner hekimine götürülerek tedavisinin yapılması sağlanabilir.

# İhbarı Mecbur Salgın Hastalıklar ve Aşılamada Dikkat Edilecek Asepsi Antisepsi Kuralları
Mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımız için faydalı olacaktır ayrıca İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıklarının semptomatik teşhisi de 3285 Sayılı HSZK Üçüncü Bölüm Hastalık Çıkışında Haberleşme Hastalık İhbarı kısmında "serbest" çalışan meslektaşlarımıza "Hastalık İhbarı Yükümlülüğü" getirmiştir.Bu sebepten dolayı hem yeni meslektaşlarımızın hemde çalışmakta olan meslektaşlarımız için hafıza tazeleyici bir eğitim çalışması yapılabilir. Ayrıca aşılamalarda dikkat edilecek asepsi ve antisepsi kuralları ile aşılamada dikkat edilecek yöntemler konusunda eğitim verilebilir

# Sun'i Tohumlama Teknikleri ve Sun'i Tohumlamanın Hayvancılığı Geliştirmedeki Önemi
Sığırlarda Sun'i Tohumlama'da yeni teknikler,En Uygun Tohumlama Zamanı ve Belirleme Yöntemleri,Sun'i Tohumlamada dikkat edilecek hususlar, gebeliğin belirlenmesi,aynı ırka aynı tohum atılması yönünde dikkat edilmesini sağlamak, Kızgınlık Siklusunun takibi, Doğuma yardımcı olmak gibi konularda meslektaşlarımıza eğitim verilebilir.

# Hayvan Sağlığı Kabini Hakkında Bilgilendirme ve Hayvan Sağlığında Etik Uygulamalar
Hayvan Sağlığı Kabinlerinin desteklenmesi ve içeriği yetki ve sorumlulukların belirlenmesi, Veteriner Sağlık Teknisyenliği ve Teknikerliğinin Etik Kodlarının hazırlanması ve Ulusal Veteriner Sağlık Çalışanları Gününün belirlenmesi. Serbest çalışan meslektaşlarımızın sorunları gibi konularda toplanılabilir ve ortak bir çözüm geliştirilebilir.

# Gıda Üreten ve Gıda Maddeleri Ambalajlayan İşyerlerinde Sorumlu Yöneticilik Eğitimi
Gıda üreten ve ambalajlayan işyerlerinde görev alacak meslektaşlarımız için gıda hijyeni ve kontrolü konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılabilir.

Bu eğitim çalışmaları Veteriner İlaç firmaların sponsorluğu sağlanarak ve meslektaşlarımızdan katkı alarak düzenlenebilir, ayrıca yine ilaç firmalarının spronsorluğunda hazırlanmış olan iş elbisesi (V yakalı), kalem,ajanda,kimlik kartı vs gibi ürünlerin satışı yapılarak derneğimiz aidat dışında bir gelir elde etmiş olur. BU toplantılar bilgi amaçlı olduğu kadar meslektaşlarımızı bir araya getirdiğinden mesleki dayanışmanın güçlenmesini de sağlayacaktır.
M.Özgür KÜÇÜKTEKİN
Vet.Sağ.Tek

12 yorum:

Adsız dedi ki...

hak aramayı vested kuruyucuları derneğ yapmalı sendikalar nasıl çaba gösteriyor öylesine çalışmalı inşaallah çok veteriner sağlık ve tekniker alımı için saygılar.

Adsız dedi ki...

diğer sağlık kuruluşları 6000 personel alırken veteriner sağlık 39 kişi alıyor yazık değil mi TÜRKİYEDE Sadece 39 ilmi var ve 39 ilçemi var bu okuyan veteriner sağlıkçıların teknisyeni tekniker okullarını T.C Açmıştır çocukların hakları verilmeli diğer sağlık meslek lisesi öğrencileri 50 ve 60 üzeri kpss puanı ile atamıştır örnek hemşire ebe imam gibi saygılarımla

Adsız dedi ki...

koyun keçi yetıştiricileri birliği başkanları ilk öğretimi bitirmiş hayvanlara küpe yapacak köy halkından ala sana yevmiye gel küpe tak hayvanlara diyor neymiş birlik başkanıymış adam küpe takmayı bilmiyor nerde tarım elamanı yok neden personelimiz yok devletin eli kolu uzun her yere ulaşır tarım iller varken tarım ilçeler varken neden ilkokul mezunu birlik kuruyor yani devletin parasını yetiştiriciye devlet tarım elamanına sen git küpe yap hayvan sayısını al hayvan yetiştiricinin hesap nosuna al hesabına yatırmayı bilmiyormusun hırsıza parayı ver üretici hayvan besicisi birlik kuran çapulcuya avuç açıyor ne verirse kes hesabından ney miş ben birlik başkanıyım Tarım yanında tarımcılık yapıyor birliklrTÜRKİYEDE YOK MU TARIMLAR NEDİR BU BİRLİKLER.

Adsız dedi ki...

koyun keçi yetıştiricileri birliği başkanları ilk öğretimi bitirmiş hayvanlara küpe yapacak köy halkından ala sana yevmiye gel küpe tak hayvanlara diyor neymiş birlik başkanıymış adam küpe takmayı bilmiyor nerde tarım elamanı yok neden personelimiz yok devletin eli kolu uzun her yere ulaşır tarım iller varken tarım ilçeler varken neden ilkokul mezunu birlik kuruyor yani devletin parasını yetiştiriciye devlet tarım elamanına sen git küpe yap hayvan sayısını al hayvan yetiştiricinin hesap nosuna al hesabına yatırmayı bilmiyormusun hırsıza parayı ver üretici hayvan besicisi birlik kuran çapulcuya avuç açıyor ne verirse kes hesabından ney miş ben birlik başkanıyım Tarım yanında tarımcılık yapıyor birliklrTÜRKİYEDE YOK MU TARIMLAR NEDİR BU BİRLİKLER.

Adsız dedi ki...

tarım bakanlığı çok elaman almalı işini kendisi takip etmeli birlikler son bulmalı çünkü türkiyemize yazık oluyor paralar boşu boşuna çapulcuya veriliyor bunu biz köylü parçası biliyoruz da tarım yetkilileri bunu bilmiyormu bu gidişatla türkiyenin ekonomisi gitikçe içten çürüme yapar birlikler ZİRAAT ODALARI BOŞTUR TARIM VARKEN NEDEN BUNLAR HALK ARTIK TARIM İLLERİ VTARIM İLÇELERİ TANIMIYOR NEYİ TANIYOR ZİRAAT ODALARI ÇAPULCULARINI KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLER BİRLİĞİ ÇAPULCULARINI SIĞIR BİRLİĞİ ÇAPULCULARINI TANIYOR TARIM BAKANLĞI BUNDAN HABERSİZ GİBİ GELİYOR BANA BUİŞ SON BULMALI TARIM İLLERE VE TARIM İLÇELERE PERSONEL OLARAK OKUMUŞ VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ VE VETERİNER TEKNİKERİ ALINMALI İŞİ BUNLAR TAKİP ETMELİ BİRLİKLER SON BULMALI TARIMLAR KIYMET DEĞER BULMALI KİMSENİN HAKKI KİMSEYE YEDİRİLMEMELİ ANLATILACAK ÇOK ŞEY VAR BİR GÜN ANKARADA SİZ VESTED BÜROSUNU ZİYARET EDERİM İNŞAALLAH SAYGILAR.

Adsız dedi ki...

Sayın Meslektaşım;Size tamamen katılıyorum.Biz daha eski yıllarda genel merkezde büyük bir heyecanla toplanır,önemli kararlar alır ve takipçisi olurduk.Yeni nesil meslektaşlarımızda bu heyecanı göremiyoruz.Hal böyle olunca sonuç da böyle oluyor.Önerilerinizin hayat bulması için genç ve heyecanlı kadrolara ihtiyaç vardır.Böyle bir kadroya sahip olduğunuz an işin yarısını başarmış olacaksınız.

İBRAHİM ÖZDEMİR dedi ki...

özgür kardeşim önerilerin çok güzel olmuş.tebrik ederim. fakat bu mücadelede dernek yalnız kalıyor.bence meslektaşların istereyerek veya istemiyerek üye olduğu sendikalar pasif kalıyor. asıl ses getirmesini beklediğimiz sendikalar dır.dernek aidatının 6 veya 7 katını sendikaya vermekteyiz ve mesleğimiz için ne gibi çalışmalarını olduğunu bilmiyoruz. sorma ver parası... yıllardır aynı olayı söylerim ama hiç bir sendika elini taşın altına koymuyor. saygılarımla. İbrahim ÖZDEMİR.

Adsız dedi ki...

sevgılı özgür mesleğimiz için yapmış olduğun gayretli sevınçle izlemekteyım derneğimizin gucu oldukça duşmuştur.Sevgılı başkan hasan beyın daha dınamık ve heyacanlı bır yonetım oluşturmalıdır.LİSANS TAMAMLAMA bızım olmazsa sa olmazımız olmalıdır.derneğimizde umarım aynı paralelde duşunmektedır.aksı takdırde derneğimiz eriyip gıdecektır.

Adsız dedi ki...

VESTED BAŞKANINA SAYGIYLA HÜRMETLE ŞUNLARI ARZ EDİYORUM TARIM BAKANLIĞI ŞU TARIM İLLERE VE TARIM İLÇELERE VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ VE TEKNİKERİ ALIMINI BÜYÜK BİR KAPASİDE ÇOK ELAMAN ALMALI HAL BÖYLE İKEN DİĞER KURUMLAR 6000 VE7000GİBİ VESAİRE DİĞER KURUMLARA ÇOK ELAMAN ALIYORLAR NEDEN VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ 39 KİŞİ GİBİ HİÇ SAYILMIYACAK SAYIDA ELAMAN ALIYOR TÜRKİYEDE SADECE 39ADET İL VE İLÇE Mİ VAR KOS KOCA 81 İL VE ÇOK SAYIDA İLÇE TARIMLAR VAR ARZIM ÇİFTÇİYE ÜRETİCİYE HİZMETSE ÇOK VETERİNER TEKNİSYEN ALIMI YAPILSIN VE BİRDE VETERİNER HEKİMLER VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ İLE TEKNİKERİ KÜÇÜK VE HOR KARŞILAMAKTA EZMEKTE ŞU ÜÇ GÜNLÜK DÜNYA HAYATINDA VARMI İNSANLARI EZMEK KAÇINCI ASIRDA YAŞIYORUZ BU HAK HUKUKLARI SİZ DEĞERLİ VESTED KURUYUCU ÜYELERİNE VE ÖZLLİKLE BAŞKANINA BİR VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ VELİSİ OLARAK RİCA EDİYORUM TARIM BAKANLIĞININ BU İŞİN ÜZERİNDE DURMASINI SİZLERİN İĞDELEMESİYLE ARZ EDİYORUM.

Adsız dedi ki...

KARS VETERİNER ODASI BAŞKANLIĞINA
VETRİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ VE VE TERİNER TEKNİKER OKULUNU SEN Mİ AÇTIN KABİN AÇMALARI SENİ ÇOK ÜZMÜŞ GEL MEYDAN SENİN KOS KOCA TÜRKİYEYİ SEN Mİ KURDUN SADECE SEN Mİ ASKERLİK YAPTIN BU VATANDA TABİKİ HERKES DEMOKRASİ DÜZENİNDE YAŞAYAN TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE TABİKİ KABİNİNİ KURACAK BU DÜZEN AKP YÖNETİMİ BAŞKA DÜZEN DEĞİLDİR KARS VETERİNER ODALAR BAŞKANI ÖYLE TEKNİSYEN VARKİ SENİN VETERİNER HEKİMİNİ BİLGİ VE BECERİSİYLE TARTAR ÖYLE VETERİNER GÖRDÜM Kİ ENJEKTÖR TUTMASINI BİLMİYOR DİPLOMASINI KİRAYA VERİYOR BELKİDE BUNUN İÇİN ÜZÜLMÜŞTÜRSÜN HAYDI VETERİNER HEKİMLE VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİLE VETERİNER TEKNİKERİ BECERİSİYLE SINAVA TABİ TUTALIM MULAKAT BİR DEVLETİN ÇİFTLİĞİNDE TARIM KOMİSYONU TARAFINDAN YAPILSIN HODRİ MEYDAN BU YORUMU YAZAN BEN VALLAHİ BİR KÖYLÜ VATANDAŞIYIM ÜRETİCİNİN ÇİFTÇİNİN HEP YANINDA ŞAHİT OLDUĞUM BİR DURUM GÖRÜYORUM VE İZLİYORUM TEKNİSYEN İŞİNİ SEVE SEVE YAPIYOR VETERİNER HEKİM PARASINI BİLİYOR İSTERSENİZ GEZİN GÖRÜN HALKI DİNLEYİN SAYIN KARSLI ODA BAŞKANI SİZDE YORUMUNUZU YAZIN İSMEN TANIŞALIM TARIM BAKANLIĞINDA AÇIK SEÇİK OLARAK AÇIK OTURUM YAPALIM BENDE ÜRETİCİ GETİREYİM ONAR KİŞİ SENDE GETİR KİMİN HAKLI OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ HAYDI KABİN KURUYUCULARI A DAN Z YE TÜM HİZMETLER SİZİNLE İYİ ÇALIŞMALAR.

Adsız dedi ki...

sayın başkanım veteriner sağlık teknisyen alımı ne zaman olacak sizden bilgi alabilirmiyim

Adsız dedi ki...

vested yönetim kurulu yetkililere başkanlarım veteriner alınıyor neden teknisyen alımı yok bundan haberiniz bilginiz var mı saygılarımla

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...