08 Kasım 2006

Danimarka’da Scrapi ve Fransa’da Newcastle Hastalığı

Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı ( OIE )’ndan alınan hastalık bülteninde Danimarka’da Scrapi ve Fransa’nın Deux Sevres Bölgesinde Newcastle Hastalığının görüldüğü bildirilmektedir.

Söz konusu hastalıkların Ülkemize bulaşmasının önlenmesi amacıyla 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununun 7’inci , Yönetmeliğin 15’inci maddesi gereğince Danimarka ve Fransa’nın Deux Sevres orijinli ve/veya çıkışlı ekli listelerde G.T.İ.P. numaraları belirtilen canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin ülkemize ithalatı 03.11.2006 tarihinden itibaren yasaklanmıştır

Scrapi Hastalığı :
Scrapi ismi, hasta koyunların yünlerini kazıyarak temizlemeye olan eğilimlerinden gelmektedir. Koordinasyon kaybı ve yürümede zorluk diğer klinik belirtileri oluşturur. Scrapi’nin keçilere, fare, rat ve hamsterlere deneysel olarak bulaşması, hastalığın diğer türlere bulaşabildiğini gösterir. Hadlow 1959 yılında, scrapi ve sonra yeni olarak açıklanan insan bozukluğu arasında dikkate değer benzerlikleri göstermiştir. Bu hastalık Yeni Gine’nin Doğusundaki dağlık arazide Fore yerlileri arasında endemik hale gelmiş ve Fore dilinde titreme anlamına gelen “kuru” olarak isimlendirilmiştir. Hadlow, scrapi ve kuru’nun birbirleriyle bağlantılı ve bu şekilde bulaşıcı olabileceğini düşünmüş ve kurunun hayvanlara geçme yollarını izah etmiştir. Takip eden yıllarda, Gajdusek ve ekibi, kuru’nun şempanzelere geçişini ve ilerlemesini gözlemişlerdir. İkinci bir insan bozukluğu olan, Creutzfeldt-Jacob disease (CJD) kuruya benzer nöropatolojisi ile, kısa zamanda hayvanlara bulaştırılabilmiştir. Bunun sonucunda, Süngerimsi Beyin Hastalılarının bulaşıcı olduğu benimsenmiştir.

Newcastle Hastalığı
Kanatlı hayvanların solunum,sindirim, ve sinir sistemini etlileyen çok bulaşıcı vede öldürücü insanlara geçebilen bir hastalıktır. İnsanlarda konjuktivit adı verilen göz rahatsızlığına neden olur. Solunum,sindirim ve sinir sistemlerinde bozukluklar oluşturan hastalığın nedeni bir virüs olup dezenfektan maddelere karşı oldukça dayanıksızdır.

Virus hayvanın vücuduna oldukça kolay bir şekilde ve her yoldan girebilir. (solunum sindirim deri göz gibi)

Hasta olan hayvanlardan etrafa virus vücut atıkları ile yayılır. Hasta hayvanın nefesi,dışkısı,kanı,tüyü gibi atıklarıyla çevreye yayılır. Bulaşmada en önemli faktör de havadır. Temas yoluylada virüsün bulaşması mümkündür.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...