05 Aralık 2008

Antalya'da Kuduz Kongresi ( Current Situation of Rabies In Turkey)

Avrupa Veteriner Hekimleri Federasyonu (Federation of Veterinarians of Europe FVE) ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği (Turkish Veterinary Medical Association TVHB) tarafından organize edilen ve tüm masrafları TAIEX (AB) tarafından karşılanan Kuduz Kongresi, 4 Aralık 2008 tarihinde Antalya Falez Otelde başladı.

Kongreye 19 Avrupa Ülkesi, Avrupa Veteriner Hekimleri Federasyonu (FVE) yetkilileri, Uluslar arası Salgın Hastalıkları Ofisi (OIE)'nin üst düzey yöneticileri, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'den ve Avrupa'nın değişik üniversite ve Araştırma Enstitüsünden Bilim insanları olmak üzere 150 kişi, Ülkemizden ise Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler ve Araştırma Enstitülerinden 30 kişi olmak üzere toplam 180 kişi katılmıştır.


Kongre'nin birinci gününde Başkanlığını Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet ALKAN'ın yaptığı Açılış Oturumunda ALKAN; bu kongrenin düzenlenmesinde birlikte çalıştıkları Avrupa Veteriner Hekimleri Federasyonu ve TAEIX'e katkılarından dolayı teşekkür etti. Ülkemizde ve dünyada Kuduz ve diğer zoonoz hastalıkların seyrinden bahseden ALKAN her yıl dünyada 50 bin insanın Kuduz hastalığı nedeniyle yaşamını kaybettiğini belirterek Kuduz Hastalığı ile mücadele ve eradikasyon çalışmalarının önemini vurguladı. Daha sonra 19 Avrupa ülkesinin temsilcileri kendi ülkelerinde kuduz hastalığının seyri ve eradikasyon çalışmalarında aldıkları mesafeler ile karşılaştıkları problemlerden bahsettiler.

Kongrenin öğleden önceki bölümünde Hayvan Sağlığı Daire Başkanı Haluk AŞKAROĞLU tarafından ülkemizde kuduzun seyri ve Kuduz Hastaliginin Kontrolü Projesi kapsamında gerçekleştirilen eradikasyon çalışmaları hakkında bilgi verildi. Kongre süresince yapılan sunumların ardından sorulan sorular uzmanlar tarafından cevaplandırıldı.

Kuduz hastalığı ile mücadelede Belediye Veteriner Hekimlerinin norm kadro uygulaması ile Belediye Veteriner İşleri Müdürlüklerinin yeniden kurulmasının önemine değinildi. Katılımcılar tarafından Kuduz Hastaliginin Kontrolü Projesinin uygulanmasında Serbest Veteriner Hekimlerden hizmet satın alma yoluna gidilerek mücadelenin başarıya ulaşma şansının artacağı ifade edildi.


2 gün boyunca Avrupa ülkelerinin Kuduz Raporları, Mücadeledeki son gelişmeler, etkili aşı uygulamaları tartışılacaktır. Kongreye katılan ülkelerin temsilcileri Kuduz ve diğer zoonoz hastalıklar konusunda uluslar arası işbirliğinin sağlanması ve Kongre'den çıkan sonuçların takipçisi olacaklarını belirttiler.

Kongre Programına göz atmak için HaberVet sitesini ziyaret ediniz : http://www.habervet.com/news_detail.asp?id=775

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...