23 Ağustos 2008

Diyarbakır'daki Hayvan Barınağı AB Kriterlerine Uydu

Diyarbakır'da açılan ve AB standartlarında yapılan hayvan barınağında köpeklere büyük özen gösteriliyor. Aşıları zamanında yapılırken, gıdaları da özenle seçiliyor. Kimsesiz köpekler bakımları yapıldıktan sonra sahiplendiriliyor..

Hayvan barınağı denilince akla hemen hayvanların pislik içinde, üst üste, açlık, susuzluk ve hastalıklarla boğuştuğu yerler geliyor. Ancak bütün bu olumsuzlukları akıllardan silecek özelliklere sahip barınaklar da yok değil. "Keşke bütün barınaklar böyle olsa," dedirtecek örneklerden biri de Diyarbakır'da. Üstelik birkaç yıl öncesine kadar 'ölüm kampı' olarak bilinen bu barınak, hayvanseverlerin yoğun çabaları sonucunda tamamen değiştirilip AB standartlarına uygun olarak yeniden inşa edildi. Diyarbakır Belediyesi Hayvan Barınağı fiziki koşulları kadar köpeklere gösterilen büyük özenle de dikkat çekiyor. Hayvanların aşıları zamanında yapılırken, gıdaları da özenle seçiliyor. Kimsesiz yavru köpekler sokaktan toplanıp gerekli aşı ve bakımları yapıldıktan sonra sahiplenmek isteyenlere veriliyor. Tüm aşı ve tedavileri hijyenik şartlarda yapılan köpeklerin kulübeleri de oldukça modern. Minik villaları andıran ve ısı yalıtım sistemiyle inşa edilen barınaklarında mutlu bir yaşam sürdüren köpeklere askeri birliklerden de yemek desteği geliyor. Küçük yavru köpekler ise özel mama ile besleniyor. Barınağın personeli de hayvansever bir ekipten oluşuyor. Belediye Hayvan Barınağı veterinerlerinden Vesile Karakaş, "Hayvanlara sevgiyle bir adım atarsanız onlar size 10 adım atar. Köpekler, kediler çok duygusaldır. O duyguyu hissettiği anda mutluluktan deyim yerindeyse adeta uçar," diyor.

SEVGİYE İHTİYAÇLARI VAR
Diyarbakır- Ergani karayolunda kurulan barınakta, iki veteriner hekim, iki veteriner sağlık teknisyeni ve 17 bakıcı bulunuyor. Personel, barınaktaki 57'si yavru, toplam 355 köpeğe deyim yerindeyse gözü gibi bakıyor. Veteriner Hekim Akın Koçhan "Biz onları barınakta asla yalnız başlarına bırakmıyoruz. İçlerine girip oyunlar oynuyor, başlarını okşayıp seviyoruz," diyor. Sokaktan toplanan köpekler aşıları yapılıp, hastaysa tedavi edildikten sonra alındıkları mahallere de bırakılabiliyor. Barınak görevlileri köpeği bırakırken, mahalle muhtarına gidip köpeğin aşılarını yaptıklarını gerekli işlemlerden sonra mahalleye bırakıldığını belirterek, muhtara adeta köpeği zimmetliyor. Muhtar da köpeğin olası saldırgan tutumu ya da hastalığı durumunda tekrar durumu barınak görevlilerine bildirmek zorunda. Akın Koçhan "Genelde sakin ve zararsız olanları gerekli bakımları ve aşılarından sonra alınan yere bırakabiliyoruz. Ama o muhtarın kontrolünde. Şimdiye kadar çok az sayıda köpeği sokağa saldık," diyor.

[Sabah]

3 yorum:

alev dedi ki...

bende diyarbakırda yaşıyorum 17 yaşındayın hayvanları cok ama cok seviyorum gelip barınagı ziyaret ettim gercekten cok güzel bir barınak veteriner abilerimize ve orda calışan bütün görevlilerine cok cok teşekür ediyorum bu hayırlı işi yaptıkları icin

Adsız dedi ki...

diyarbakirda yasiyorum sibirya kurdu varmi orada

Adsız dedi ki...

yhaaa diyarbakırda yaşıyorun ewe bi kedi alıcam acaba kedi warmı orda alabilirmiyiz



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...