02 Temmuz 2008

Hayvancılıkta ABD'ye yılda 40 milyon dolar 'sperm parası' ödüyoruz

Tekstil sektöründe Söktaş'la bilinen Kayhan Ailesi, Aydın'da şu ana kadar süt hayvancılığına dönük 28 milyon dolar yatırım yaptıkları Efeler Çiftliği'nde 2009 ciro hedefini 15 milyon dolar olarak belirledi.

Söktaş Başkan Yardımcısı Hilmi Kayhan, Türkiye'nin suni dölleme için ABD'den yılda 2 milyon doz sperm ithal edip, 40 milyon dolar ödediğini vurguladı.

SÖKTAŞ'la tekstil sektöründeki önemli yerini koruyan Kayhan Ailesi, Aydın'ın Germencik ilçesi, Turanlar köyünde 1500 dönüm arazi üzerine kurdukları Efeler Çiftliği'nde Türkiye'nin en büyük süt sığırcılığı işletmesi noktasına geldi. Söktaş'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Muharrem Kayhan ve Hilmi Kayhan, şu ana kadar 28 milyon dolar yatırım yaptıkları Efeler Çiftliği'nde 3 bin 500 baş hayvan varlığına ulaştıklarını söyledi. 843 inekten günde 30 ton süt sağımı gerçekleştiren Efeler Çiftliği, 2009 için ciro hedefini 15 milyon dolar olarak koydu. Hilmi Kayhan, birkaç yılda 60 milyon dolarlık ciroya ulaşabileceklerini vurguladı.

ABD'ye sperm parası

Hilmi Kayhan, başlangıçta Avustralya'dan ithal ettikleri süt ineklerini, ABD'den aldıkları "sperm"le çoğaltma yoluna gittiklerini söyledi. Özellikle suni dölleme yöntemini benimsediklerini belirten Hilmi Kayhan, bir soru üzerine şu bilgileri aktardı: "ABD'deki 'sperm bankaları'nda doz başına fiyat 2 dolardan 100 dolara kadar uzanıyor. Biz ortalama 30 dolarlık dozlardan alıyoruz. Türkiye, ABD'den yılda 2 milyon doz 'sperm' alıyor. Ortalama 20 dolardan hesaplasak, ABD'ye yılda 40 milyon dolar sperm parası ödediğimiz ortaya çıkıyor."

6-7 yıldır yapıyorlar

Süt hayvancılığını 6-7 yıldır küçük aile işletmesiyle deneyen Kayhan Ailesi, bu işe daha büyük çapta girmek amacıyla Ege Bölgesi'nin yanısıra Konya Ovası'na kadar indi. Muharrem Kayhan, "Hayvan çiftliği için kendimize yatırım alanı ararken, tarıma uygun bölgeler üzerinde durmadık. Şu anda Efeler Çiftliği'nin bulunduğu alan da tarıma pek uygun değil" dedi. Muharrem Kayhan, Çiftliği Aydın sınırları içerisinde kurunca, "Efeler" adını seçmelerinin kendiliğinden geliştiğini ifade etti.

6 ay güney yarımküre

Hilmi Kayhan, Efeler Çiftliği'nin hayvan varlığına dönük ilk adımları atarken, 6 aydan fazla zamanını güney yarım kürede geçirdiğini kaydetti. Yaptıkları araştırmalar sonrasında Avusturalya'dan 3 bin 54 damızlık düve ithal ettiklerini vurgulayan Hilmi Kayhan, şöyle konuştu: "Damızlık düvelerin hepsini 8-9 aylıkken aldık. Ortalama her birine 2 bin dolar ödedik. Damızlık düve ithalatını bu noktada kestik. Bugün itibariyle çiftliğimizde 3 bin 500 hayvan bulunuyor. 5 yıl içinde hayvan varlığımız 7 bin 200 sağmala çıkacak. Yılda 75 bin ton süt üretir hale geleceğiz."

108 işçi, 200 çiftçi

Efeler Çiftliği'nde halen 108 personelin görev yaptığını bildiren Hilmi Kayhan, yemlik bitkileri anlaşmalı çiftçilerden sağladıklarını belirterek, şunları dile getirdi: "200 kadar çiftçiyle anlaştık. Onlar bizim için yemlik bitkileri ekiyor. Kendilerine her türlü desteği veriyoruz."

40 kilo yem, 100 litre su tüketip 32 litre süt veriyor

Hilmi Kayhan'ın verdiği bilgiye göre, yetişkin bir inek, günde ortalama 40 kilo yem tüketiyor.

Aynı ineğin günlük su tüketimi 100 litreye ulaşıyor.

Günde 3-4 kez yapılan sağımla bir inekten elde edilen süt 32 litreyi buluyor.

Söz konusu inekler verimli süt dönemini 5-5.5 yılda tamamlayıp, kesime gönderiliyor.

Çiftlikte doğan buzağılar arasındaki erkekler 20 günlükken Banvit'e satılıyor.

Paketin üzerinde 'Efeler Çiftliği' yazsın isteriz

SÖKTAŞ Başkan Yardımcısı Muharrem Kayhan, süt hayvancılığı dışında, doğrudan kendilerinin marka yaratarak, piyasaya girmeyi düşünmediklerini söyledi. Hilmi Kayhan ise, Türkiye'de sokak sütünde 1 milyondan fazla bakteri varken, Avrupa Birliği'nin (AB) bakteri oranını 50 bin sınırına çekmeyi düşündüğü ortamda kendilerinin 20 bin bakteriye kadar indiklerini vurguladı. Hilmi Kayhan, şunları söyledi: "Biz ürettiğimiz sütü şu anda Pınar'a veriyoruz. Pınar, paketin üzerine bastığı barkodlara sütü nereden aldığına kadar ayrıntıyı yazıyor. Ancak, bunu paket üzerinde doğrudan ismen belirtmiyor. Bizden aldıkları sütün girdiği paketlere, 'Efeler Çiftliği'nden alındığını yazmalarını istedik. Şu anda böyle bir uygulamaya girmeyi uygun görmediler."

Türk ineği yılda 2 ton, İsrail ineği yılda 10 ton süt veriyor

Hilmi Kayhan'a göre, Türkiye'de 5.5 milyon büyükbaş süt hayvanı var. Bunların 1.7 milyonu kültür ırkı.

Klasik Türk ineğinin yıllık süt verimi 2 tonu ancak buluyor.

Avrupa'da inek başına yıllık süt verimi 4 tona çıkıyor.

ABD'de bu rakam yıllık 8 tona ulaşıyor.

İsrail, inek başına yıllık 10 ton sütle rekor kırıyor.

Sıcaklık 25 dereceyi geçince inek strese giriyor, süt azalıyor

HİLMİ Kayhan, ineklerin eksi 20 derece ile artı 25 derece arasındaki ısı ortamlarında rahat hareket edebildiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Sıcaklık 25 dereceyi geçmeye başladığı andan itibaren inekler strese giriyor, iştahsızlık başlıyor. Bu da süt verimini anında düşürüyor. Bu yüzden sıcak yaz aylarında tepe pervaneler çalıştırıp, hafif su püskürtmeleri yaparak, ortamı serinletmeye çalışıyoruz."

[Hürriyet]

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...