17 Aralık 2007

Veteriner Tıp Teknisyenliği Programı (Veterinary Medical Technology Program)

"Veteriner Tıp Teknisyenliği Programı" (Veterinary Medical Technology Program) doğrudan sertifika (veterinary medical - veteriner tıp sertifikası) veren bir okul bu okuldan mezun olanlar CVT (Certified Veterinary Technician - Sertifikalı Veteriner Sağlık Teknisyeni) olarak işe başlıyorlar. Bu hali ile diğer teknisyenlik okullarından ayrılıyorlar. Çünkü Amerika, Kanada ve Avrupa'da "sertifika, tescil ve lisans" sınavları mevcut, veteriner sağlık teknisyenliği okulundan mezun olan teknisyenler devlet/eyalet veteriner tıp sınavlarına (Veterinary Technician National Examination Ulusal Veteriner Sağlık Teknisyenliği Sınavı) girerek tescil (registration) sertifika (certified) ve lisans (licensed) alabiliyorlar. Buna "yaşam boyu eğitim" (lifetime education) deniyor.
Veteriner Tıp Teknisyenliği Programında 5 sömestre denk gelecek şekilde 2 yıllık bir eğitim veriliyor. Öğrenciler hem sınıflarda hemde veteriner hastanelerinde eşit zamanlı eğitim alıyorlar. Okuldan başarıyla mezun olanlar Ulusal Tecilli Veteriner Sağlık Teknisyenliği Sınavına (National Examination for Registered Veterinary Technicians) kabul ediliyorlar. AVMA tarafından akredite programına alınan bir okul, yani mezun olan teknisyen eğer isterse ve sınavlarda başarı gösterirse Veteriner Hekimliği okullarına geçiş yapabiliyor.

Bir Veteriner Tıp Teknisyeninin görev alanı daha çok ; Araştırma Hastaneleri, Veteriner Laboratuarları, Büyük ve Küçük Hayvan Özel Klinikleri, Veteriner Fakülteleri, Veteriner Tıp Teknolojisi Programları, Veteriner Kontrol ve Tıbbi Araştırma Merkezleri, Eczacılık ve Teşhis Laboratuarları, Biyomedikal Araştırma Merkezleri gibi tıbbi araştırma merkezleri oluyor. Wilson Collage Veteriner Tıp Teknolojisi Programı (Wilson Collage Veterinary Medical Technology Program) mezunu teknisyen ayrıca Veteriner Biyoloji (Veterinary Biology) alanında çalışma hakkını elde ediyor.

Diğer Veteriner Sağlık Teknisyenlerinin tüm yetkilerini de sahipler elbette, aşılamalar, anestezi, dişçilik, cerrahi asistanlığı, teşhis asistanlığı, hasta hayvan bakımı, ilaçla tedavi yönetimi, röntgen çekimi, kan testleri ve diğer laboratuar işleri gibi.

Ayrıntılı Bilgiler :
JJ Collage Veterinary Medical Technology Program
Wilson Collage Veterinary Medical Technology Program
Asheville-Buncombe Technical Community Collage Veterinary Medical Technology
Gaston Collage Veterinary Medical Technology Program
Central Carolina Community Collage Veterinary Medical Tehnology Program

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...