13 Haziran 2007

Acil Hayvan Tıp Teknisyeni (Emergency Animal Medical Technician -EAMT)


EMERGENCY ANIMAL MEDICAL TECHNICIAN (EAMT) / Veterinary Paramedics / Acil Hayvan Tıp Teknisyeni

Eylül 2002 yılında Arizona Eyaletinde uygulamaya konulan Veteriner Sağlık Teknisyenleri için (Veterinary Technicians) eğitim programı dahilinde (Veterinary Technician Education Courses) "Hayvan Kurtarma,Hayvan Acil,Yaşam Kurtama" konularında tıbbi eğitim almış Hayvan Ambulanslarından görev alan Veteriner Sağlık Teknisyenliği branş dalıdır. "Hayvan Paramediki" olarak adlandırılan Acil Hayvan Tıp Teknisyenleri travmatik durumdaki hayvana ilk müdalaheyi yaparak dalında uzman veteriner hekime götürerek tedavisinin yapılmasını sağlıyorlar.Konu ile ilgili linkler :
EAMT / Animal Rescue
Would You Like to Become an EAMT?
VETERINARY PARAMEDIC (Veteriner Paramedik)


Veteriner Paramedic ile ilgili olarak Veteriner Sağlık Teknisyenleri için başka eğitim dalları da mevcuttur, Örneğin Houston Community Collage'da "Veterinary Paramedic" eğitimi verilmektedir. Veteriner Paramedikler : "Evcil,vahşi ve egzotik hayvanların tıbbi rehabilitasyonu ve terapileri için eğitim almış hayvan sağlık hizmeti uzmanlarıdır"
Konu ile ilgili link :
Veterinary Paramedic
VETERINARY EMERGENCY AND CRITICAL CARE TECHNICIANS (Veteriner Acil ve Yoğun Bakım Teknisyenleri)

NAVTA (Ulusal Amerikan Veteriner Sağlık Teknisyenleri Birliği) tarafından onaylanmış Veteriner Sağlık Teknisyenleri için 4 ana uzmanlık dalından biriside "Veteriner Acil ve Yoğun Bakım Teknisyenleri Akademisi" dir. Bu akademiden mezun olanlar Paramedikler gibi sahada değil de genellikle Acil Ünitelerinde Veteriner Acil Hekimine yardımcı olarak Hayvan Hastanelerinde görev alırlar.
Konu ile ilgili link :
Veterinary Emergency and Critical Care Tehnicians

PARAMEDIC NEDİR? KİME DENİR?


Paramedik ;Acil Tıp Hizmetleri’nde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve Hastane Öncesi Acil Bakımın önemli bir parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden profesyonel Acil Tıp Teknikeridir. Paramediğin bilgi merkezinde, örgütlenmiş etkin değerlendirme, hareket planı geliştirme, acil tedavi, triaj ve nakil için karar verme becerileri, olmalıdır. Çünkü,hastanın yaşaması için bunlara gerek vardır.
Hastane öncesi acil bakım, hastalanma, kaza geçirme gibi bir olayla başlar, hastaneye nakil esnasında(ambulansta) devam eder ve tıbbi olanaklara sahip bir yere nakledildikten sonra biter. Paramedik, hastanın sorununu tanıyıp, durumunu değerlendirir ve gereksindiği acil bakımı verir, bunları yaparken hem kendisinin hem de hastanın güvenliğini sağlar.
Hastaneye nakil esnasında bir Paramedik ambulansı emniyetli bir şekilde kullanırken, diğer Paramedik hastanın yanında, hastanın acil bakımını devam ettirir.
Paramediklerin Yetki ve Görevleri için : TIKLAYINIZ
Ülkemizde Paramedikler "Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği" okullarından mezun olanlardır. Ülkemizdeki Paramedikler hakkında daha geniş bilgi almak için
Paramedik Derneği

1 yorum:

Adsız dedi ki...

www.turkacil.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...