22 Haziran 2009

95 Keçi Cehaletin Kurbanı Oldu

Aşağıda okuyacağınız haberde hepimizin bildiği bir gerçek var. Serbest çalışan Veteriner Hekimler AŞIYI-İLACI ELDEN HAYVAN SAHİBİNE SATIYOR! Veteriner Sağlık Teknisyenlerine / Teknikerlerine serbest olarak aşı uygulaması yapamazsınız diyerek Hayvan Sağlık Kabinin iptali için dava açıp "Aşı, ilaç ve biyolojik madde uygulamalarının gıda amaçlı yetiştirilen hayvanlara uygulanması sonucu, insan ve hayvan sağlığı açısından ortaya koyabileceği olumsuzlukları göz ardı ederek, bu uygulamaları, sadece bir el becerisi ve bir manüplasyon olarak görmek çok yanlıştır. Bu maddelerin hayvansal ürünlerde bıraktığı kalıntılar, atılım süreleri, hayvanlarda ortaya koyduğu yan etkiler, insan ve hayvan sağlığı açısından büyük riskler ortaya koymaktadır." diyen ve bu saptamasında da haklı olan Türk Veteriner Hekimler Birliğinin bu haberle ilgili ne gibi bir girişimde bulunduğunu doğrusu merak ediyorum. Veteriner Sağlık Teknisyenleri okullarında "Aşı-Serum Bilgisi" dersinde aşı uygulamasında asepsi-antisepsi kuralları, soğuk zincirin önemi, uygulanan aşının dozu, nevi hakkında (attenue, liyofilize gibi) bilgi ve buna yönelik biyogüvenlik önlemleri gibi bilgilerle donanırlar.
Ama Veteriner Sağlık Teknisyeni/Teknikeri yine de aşı yapmaya yetkili değildir, fakat çoban, hayvan sahibi yetkilidir!! Bunun mesleki etikle, deontolojiyle vs. ilgisi olmadığı çok açıktır. Bu olayın arkasında bir Veteriner Sağlık Teknisyeni olsaydı, Veteriner Hekim örgütleri Türkiye'yi ayağa kaldırır, idam sehpası kurulur, ip zevkle çekilirdi. Şimdi kendi meslektaşları söz konusu olunca hiçbir Hekim örgütünden tepki gelmemesi oldukça anlamlı...

İlgili Haber ;
Mersin'in Bozyazı ilçesinde 95 keçisi ölen besici, hayvanlarının aşı yüzünden öldüğünü ileri sürdü. Karamanastır yolu üzerinde 30 senedir besicilik yaparak geçimini sağlayan Halil İbrahim Çoban, hayvanlarının yapılan aşı sonucunda öldüğünü iddia etti.

Sarpçalı-Sarıpınar mevkiinde yaklaşık 30 seneden beri çadır kurarak hayvancılık yaptığını ve her sene hayvanlarına kendisinin veterinerden aldığı ilaçla aşı yaptığını söyleyen Çoban, "Keçilerin aşı zamanı geldiği için Bozyazı'da bulunan veterinerin yanına gittim. Veteriner bana Ultrabac Cd ilacının çok iyi ve etkili olduğunu söyleyerek '1 gram vuracaksın' dedi. Ben de veterinerin söylediğini yaptım. Ancak iki ve üçüncü gün hayvanlarımın topallamaya başladığını gördüm. Dördüncü günün sonunda karınları şişip, ölmeye başlayınca veterinerin yanına gittim. Ancak yapacak bir şey yoktu. 95 keçim öldü" dedi.

Olayın ardından Bozyazı İlçe Tarım Müdürlüğü'nün ölen hayvanlardan birini Adana'ya otopsi için gönderdiğini, gelecek otopsi sonucunda hayvanlarının ölüm sebebinin anlaşılacağını belirten Çoban, "Ne yapacağımı bilemiyorum. Tek geçim kaynağımız olan hayvanlarımın çoğu öldü, mağdur durumdayım. Yetkililerin yardımını bekliyorum" diye konuştu.

Kaynak : http://www.sunrtv.com/guncel/552.html

Veteriner Teknikeri Sitesinden :

9 EKİM 2008 TARİHİNDE VESTED'in Tarım ve Köyişleri Bakanlığında Müşteşar Yardımcısı PAKDİL'e Dile Getirdiği AŞILARI ÇOBANLAR YAPIYOR ....! http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=845319 Teknisyen ve Teknikerlerin aşı yapması Bakanlık Bürokratları tarafında engeleniyor açıklaması gerçeğe dönüştü. http://www.tarimsal.net/?p=4611 Bakanlık Bürokratların Bu haber karsısındaki tavrı merak edilmektedir.

1-Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve Teknikerlerin aşı yapmasını Mahkeme kararlarına rağmen engelemelerinin asıl amacı Veternerlerin aşıyı elde satmaları mıdır?
2-Çobanın yaptığı aşıyı Tekniker ve Teknisyenler bu aşıyı yapmalarında yeterli eğitim almadıklarındamı kaynaklanıyor
3-Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Hukuk kuralarına uymayan bürokratları hakında bir işlem yapmaktamıdır.Kamu oyu adına açıklama beklemekteyiz.

http://veterinerteknikeri.tr.gg/

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...