03 Eylül 2007

ULUSAL VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENLERİ VE TEKNİKERLERİ HAFTASI - EKİM 2007

(National Veterinary Technician Week - October 2007)
Derneğimiz VESTED'den sevindirici haberler gelmeye devam ediyor. Bu yıldan başlayarak Ekim'in 3. Haftası yada Ekim'in 15-21 günleri arası "Ulusal Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve Teknikerleri Haftası" olarak kutlanacak.

Böyle bir etkinliğin ülkemizde de kutlanacak olması bizler için oldukça sevindirici ve önemli bir gelişme, çünkü mesleğimizin veteriner sağlık hizmetleri içindeki rolünün toplum tarafından bilinmesi, tanınması ve geliştirilmesi, hayvan sahipleri, hayvan severler ve üreticiler ile ilişkilerin güçlendirilmesi anlamını da taşıyor. Etkinliğin duyurulmasına az bir süre kala VESTED; Veteriner Hekimleri Örgütleri ile Özel Veteriner İlaç ve Pet Mama şirketleri ve Hayvansever kuruluşlarla temasa geçmeli ve etkinliğin kampanya şeklinde kutlanmasını sağlamalıdır. Bu etkinliğe özel afişlerin, stickerların hazırlanarak halka açık yerlerde ve veteriner sağlık çalışanlarının çalıştıkları yerlere (hastaneler, poliklinikler, klinikler, resmi kuruluşlar vb) asılmasını sağlamak oldukça önemli. Ayrıca etkinliğe özel tişört şapka, anahtarlık vb yaptırılabilir ve meslektaşlarımıza düşük ücretlerle satılabilir, eminim ki yem,mama yada ilaç firmaları bu hediyelikleri hazırlamak isteyeceklerdir, hemde derneğimiz bir gelir elde etmiş olur. Daha önce de belirttiğim gibi VESTED üyeleri ve meslektaşları ile köprüleri sağlamlaştırmak ve VESTED'i etkili bir organizasyona dönüştürmek istiyorsa - ki bunu istediklerini bu yönde samimi, azimli ve kararlı bir şekilde çalıştıklarını biliyorum - bu tip etkinlikleri doğru ve etkili bir şekilde kutlanmasını sağlamalı, mesleki eğitime önem vermeli, seminerler vb düzenlenmesini organize edebilmelidir. Elbette bunların yapılabilmesi için mesleki örgütümüzün her yönden desteklenmesi gerektiği de ortadadır. Aşağıya Amerika, Kanada ve Saskatchewan'da Veteriner Sağlık Teknisyenleri Haftasına ilişkin yazılar var. Özellikle Kanada'da ki "önerileri" dikkate almanızı isterim..

Öncelikle bu etkinliğin Amerika'da nasıl ve ne zaman başladığını anlatmak istiyorum. Good News For Pets adlı sitede geçen seneki (2006 yılı) etkinlikle ilgili yayımlanmış bir yazının kısaltılmış özet çevirisini buraya almak istiyorum ;
Bu sene NAVTA'nın 25. yıl dönümü. (NAVTA : National Association of Veterinary Technicians in America - Amerika Ulusal Veteriner Sağlık Teknisyenleri Derneği) Veteriner Sağlık Teknisyenleri Haftası; teknisyenlerin ve teknikerlerin (technologist)
halk ve meslektaşları ile mesleklerini yükseltmek için bir şanstır. Pek çok kez geleneksel kutlamalara gerek kalmadan gerçek hayatta Vet.Sağ.Tek'lerin nasıl bir rol oynadığını gösteren olaylar yaşıyoruz Örneğin Amerika'daki kasırga felaketinde olduğu gibi... NAVTA yöneticilerinden Patrick NAVARRE (BS RVT) "Nasıl vet.sağ.tek'ler hergün hayvanlara ve hayvan sahiplerine yardımcı oluyorsa bizde veteriner sağlık teknisyenlerin (veterinary technician) ve veteriner sağlık teknikerlerin (veterinary technologist) sesi olmaya devam edeceğiz." diyor. Veteriner Sağlık Teknisyenleri Haftası 1994'ten beri, veteriner sağlık teknisyen ve teknikerlerin veteriner sağlık hizmetlerinde ki rolünün farkındalığı için de kutlanıyor. Bir Veteriner Sağlık Teknisyeni/Teknikeri'nin temel sorumluluğu; (primary responsibilities) hasta hayvan bakımı (animal nursing) ilaçla tedavi yönetimi (administering medications) cerrahiye yardım (assisting in surgery) radyografi çekimi (taking radiographs) ultrason çekimi (performing ultrasound) anesteziye hazırlama ve anesteziyi izleme (inducing and monitoring anesthesia) dişçilik (performing dentistry) hastane yönetimi ve laboratuar testleri (managing the hospital and performing laboratory tests) yapmaktır. Ulusal Veteriner Sağlık Teknisyenleri Haftasını kutlamanın pek çok yolu vardır, barınaklarda gönüllü olunabilir yada felaketlerde zarar gören hayvan ve hayvan sahipleri için vakıflarda bağış ve yardım organizasyonları yapılabilir...

[Kaynak :
http://www.goodnewsforpets.com/Articles.asp?ID=732 GoodNewsforPets.com adresinden özetlenerek alınmıştır]

14 - 20 EKİM 2007 NAVTA ULUSAL HAFTA DUYURUSU
Veteriner Sağlık Teknisyenleri/Teknikerleri veteriner sağlık takımının önemli bir üyesidir. Hayvan sağlığının kalitesinin yükseltilmesi dolayısı ile insan sağlığının korunması içinde çalışırlar. Amerika'da tüm ülkede AVMA (American Veterinary Medical Association - Amerika Veteriner Hekimleri Derneği) Veteriner Sağlık Teknisyenlerini bilgi ve yeteneklerini geliştiren anatomi, psikoloji, farmakoloji, anesteziyoloji, cerrahi ve tıbbi hasta bakımı, radyoloji, klinik patoloji eğitimleri ve programları vardır. Hayat boyu eğitim, öğrenme ve yüksek etik standartlar için ülke veya eyalet çapında her bir veteriner sağlık teknisyeni/teknikerinin başarıyı tamamladığı sınavlar sonucunda sertifika, lisans veya tescillenir (registration) Veteriner Sağlık Teknisyenleri hayvanların sağlığı ve iyi durumda olmalarını tartışmak ve buna katkı sağlamak için ülke çapında NAVTA sayesinde meslektaşları ile bağlantı kurarlar.Veteriner Sağlık Teknisyenleri Haftası 1994 Ekiminin 3. haftasında deklare edilmiş ve o günden beri de kutlanmaktadır.

[Kaynak : http://www.navta.net/pdf/nvtw/nvtw_resolution_07.pdf NAVTA adresinden özet çevirmiştir]

14 - 20 EKİM 2007 KANADA ULUSAL HAFTA DUYURUSU
Kanada Hayvan Sağlığı Teknolojistleri (Animal Health Technologist - Veteriner Sağlık Teknikeri) ve Tescilli Veteriner Sağlık Teknisyenleri kendilerini hayvan ve insan sağlığına adamışlardır. Bu hafta mesleğin onurlandırılması için bir şanstır. Odaklanılacak amaçlar ve aktiviteler :
# Veteriner Sağlık Teknisyen ve Teknikerlerin hayvan sağlığı hizmetlerinde rolü ve önemi hakkında topluma bilgi verilir.
# Veteriner Hekimleri teknikerler/teknisyenler hakkında bilgilendirir ve cesaretlendirir.
# Meslektaşların birbirleriyle bağlantı kurmasını sağlar.

Takviminizi İşaretleyin! Kutlama İçin Öneriler :
* Meslektaşlarla özel bir öğle yemeği planlabilir,
* Görülebilecek yerlere takvim poster sticker asılabilir,
* Diplomalar ofise asılabilir rozetler takılabilir,
* Çikolata, çiçek ve kartlarla kutlanabilir,
* Derneğinizin tişörtü, şapkası işte giyilebilir,
* Kliniğe, hastaneye, ofise poster afiş asılabilir, gelen kişiler bilgilendirilebilir,
* Okullarda konuşmalar düzenlenebilir, stand açılabilir,
* Halka açık yerlerde stand ve afiş asılabilir, bilgilendirme yapılabilir,
* Radyo, gazete, yerel medya ve televizyonlardan yayın yapılması sağlanabilir,
* Bölgedeki veteriner sağlık teknisyenleri ile seminer düzenlenebilir,
* Arkadaş ve ailelere anlatılabilir, telefon zinciri oluşturulabilir meslektaşlar bilgilendirilebilir,

Bu hafta veteriner sağlık teknisyenleri/teknikerleri ve hayvan sahiplerine ithaf edilmiştir. GURUR DUYUN!

[Kaynak : http://www.bcvma.org/cfm/index.cfm?It=105&Id=323&Se=2&Lo=2&AF=Download&AA=105,323&AD=DlFile British Columbia Veterinary Medical Associaton sitesinden özet çevrildi]

SASKATCHEWAN ULUSAL DUYURUSU (2006 YILINDAKİ)
Tarım ve Gıda Bakanı Mark Wartman'ın da duyurduğu gibi "Veteriner Sağlık Tekniker ve Teknisyenleri gıda ve tarım endüstrisinde önemli rol oynarlar.Bu hafta onlara ve yaptıkları önemli işlere adanmıştır."
Saskatchewan'da Veteriner Sağlık Tekniker ve Teknisyenleri ; veteriner kliniklerinde üniversite laboratuarlarında,hayvan barınakları ve hayvanat bahçelerinde, pet yiyecek firmalarında, ilaç şirketlerinde görev alıyorlar. Kan testleri, radyografik teşhisler,anestezi,günlük hasta bakımı ile ilgili diğer işler görevleri ve sorumlulukları arasındadır.
Ulusal Veteriner Sağlık Teknisyenleri Haftası tüm Kanada, Birleşik Devletler ve Saskatchewan'da kutlanmaktadır. Haftanın desteğini ve sponsorluğunu Saskatchewan Veteriner Sağlık Teknikerleri Derneği (Saskatchewan Association of Veterinary Technologists SAVT) üstlenmektedir. SAVT 1984 yılında kurulmuş ve o günden beri veteriner sağlık teknikerlerinin sesi olmuş bir organizasyondur. SAVT Başkanı Elect Deneille Toscher "Derneğimiz hayvan sağlığını ve refahını yükseltmek için profesyonel çalışmalar yapar ve üyelerinin yüksek standartta eğitim alması için çalışır" diyor.

[Kaynak : http://www.gov.sk.ca/news?newsId=cd9732f8-bcb1-464d-a126-86ca78b479eb Saskatchewan Hükümeti Resmi Sitesinden özetlenerek çevrilmiştir]
Saskatchewan ile bilgi almak için : http://tr.wikipedia.org/wiki/Saskatchewan

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...