29 Ağustos 2012 günü Bursa'da Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinin kongre başkanlığını üstlendiği, Veteriner Cerrahi Derneği ile birlikte, Uluslararası Veteriner Radyoloji Derneği'nin (International Veterinary Radiology Association) ortaklaşa düzenlediği "Uluslararası Veteriner Radyoloji Kongresi ve (Eurpoean Veterinary Diagnostic Imaging) Avrupa Veteriner Görüntülü Tanı Yıllık Toplantısı" kapsamında düzenlenen "Radyoloji Teknisyenleri Kursu" na katılmak amacıyla Türkiye'nin çeşitli illerinden (Çankırı'dan, Ankara'dan, Antalya'dan, Samsun'dan, Bolu'dan vb) yola çıkan meslektaşlarımla Almira Otel'de buluştuk. VESTED (Veteriner Sağlık Teknisyenleri Derneği) Genel Başkanı Hasan KÜÇÜKBABACIK ve yönetim kurulundan katılımın neticesinde kongre sonrası Bursa'daki meslektaşlarımızın sorunları ve çözüm önerileri üzerine konuşma fırsatı da doğdu. Fakat ne yazık ki akşam mesleki buluşmaya Antalya'ya döneceğimden katılamadım. Bursa VESTED İl Temsilci Sadettin KANOĞLU'na da teşekkür ediyorum.
Öncelikle, ülkemizde Veterinerlik alanında düzenlenen uluslararası organizasyonlara Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve Teknikerlerinin davet edildiği ikinci organizasyon olduğu için başta Sayın Prof. Dr. Deniz Seyrek İNTAŞ hocamıza çok teşekkür ediyorum. Hocamızın da gözlemlediği gibi böyle kongre ve seminerlere Avrupa'da, ABD'de, Kanada'da ve diğer gelişmiş ülkelerde Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve Teknikerleri muhakkak davet edilirler ve katılırlar. Umarım bundan böyle ulusal veya uluslararası kongre ve seminerlerde hayvan sağlığı alanında Veteriner Hekim meslektaşlarıyla omuz omuza görev yapan Veteriner Sağlık Teknisyen ve Teknikerlerine yönelik oturumlar çoğalır. Bu kongrede meslektaşlarımın gösterdiği ilgi sanırım bundan sonra düzenlenecek organizasyonlar için bir fikir vermiştir. Kongre planlandığı gibi öğleden sonra 14:00'da başladı. Kongreye tam sayısını bilmiyorum ama sanırım 30 Veteriner Sağlık Teknisyeni ve Teknikeri katıldı.
İlk oturumda Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde Radyoloji Bölümünde 40 yıla yakın Başteknisyenlik görevini yürütmüş, Veteriner Fakültesi Radyoloji bölümüne de teknik destek sunmuş, Sağlık Hizmetleri MYO'da Radyoloji Tıbbi Görüntüleme Teknikerliği bölümünde de bir süre öğretim görevlisi olarak görev yapmış Radyoloji Teknikeri Sayın Ramazan Gülpek, "X ışınının Oluşumunu" anlattı.
Ramazan beyin Radyoloji alanındaki engin bilgisi, oturuma katılan herkesi etkilemiş görünüyordu. Ayrıca kendisine ait "Radyoloji Teknikerinin El Kitabı" da oldukça profesyonel hazırlanmış bu alanda görevli Teknisyen ve Teknikerleri ziyadesiyle tatmin edecek içerikte bir yayın olmuş.
İkinci ve Üçüncü oturumlarda Sayın Ramazan Gülpek hocamız, görüntüleme cihazlarında görüntünün nasıl oluştuğuna, görüntüleme cihazlarının işleyişine, doğru tanı için en doğru görüntü seçiminin önemine, röntgen cihazında görüntü oluşturma sırasında dikkat edilecek hususlara, eski ve yeni teknolojilerinin karşılaştırmasına değindi, konuşmasının sonunda mesleki örgütlerinin önemine, yurtiçi ve yurtdışı örgütlerle mesleki dayanışma içerisinde olunması gerekliliğine, sağlık alanındaki mesleklerin sürekli geliştiğini bu sebeple yenilikleri izlemek gerektiğini belirtti. Kendisine meslektaşlarım adına çok çok teşekkür ediyorum.
Son oturumda Veteriner Fakültesi Dekan Yard. Cerrahi Anabilim Dalında öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Veteriner Hekim Sayın Nureddin Çelimli hocamız, Veteriner Radyoloji alanında hayvanların standart ve radyografik pozisyonlarını anlattığı bölüm vardı. Bu oturum planlanan zamanın zaten dışına çıkıldığından ve başka kentlerden gelen meslektaşlarımızın şehirlerine dönmesi gerektiğinden biraz hızlı geçilmek zorunda kalındı. Ancak Nureddin hocanın hızlı anlatımı dahi oldukça verimliydi. Aslında bu kongrede Radyoloji Teknisyeni Kursu sabah başlayabilseydi daha çok zamanımız olurdu ve Nureddin Çelimli hocadan daha çok bilgi alabilirdik diye düşünüyorum. Çünkü hazırladığı 190 sayfalık slaytın bir çoğuna değinemedik. Geçen sene FECAVA Kongresinde "Hemşire ve Teknisyen Oturumu" sabah 9:00'da başlamış akşam 18:00'a kadar sürmüştü. O oturumla ilgili izlenimlerimi bu blogda dile getirmiştim. (Okumak için TIKLAYINIZ)
Gerçi Nureddin hocamızın konusunun görselleri bir CD'de ve özeti de kitapçıkta bizlere dağıtıldı. Son dönemde Tıp alanında Radyoloji biliminin hastalık tanısı konulmasındaki öneminin, Veteriner camiasında da giderek önem kazandığını görmüş olduk.
Kendi adıma Radyoloji Teknisyeni Kursunun oldukça verimli geçtiğini söyleyebilirim.
Radyoloji alanına ilgi duyan meslektaşlarıma bir duyuru da benden ; Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) eğitim faaliyetleri arasında "Tanısal Radyolojide Radyasyondan Korunma Sorumlusu (RKS)" eğitimine Veteriner Sağlık Teknisyenleri katılıp RKS sertifikası alabiliyorlar. Eğitim sayfasında şöyle geçiyor ;
"Tanısal Radyolojide Radyasyondan Korunma Kursları:Kaynak : TAEK Eğitim Faaliyetleri
Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği (24 Mart 2000 / 23999) kapsamında hastanelerde kullanılan çeşitli X-ışın cihazlarının “Radyasyondan Korunma Sorumlusu (RKS)” olabilecek personel ile bu cihazları kullanan personel katılabilir.Sağlık alanında imalat, bakım ve onarım faaliyetlerinde bulunan kuruluşlarda “Radyasyondan Korunma Sorumlusu (RKS)” olan veya olabilecek personel de bu kurslara katılabilir.TAEK Mevzuat gereği söz konusu cihazların lisanslanmasında;a) Fizikçi, fizik mühendisi veya nükleer enerji mühendisleri,
b) Sağlık meslek lisesi mezunu radyoloji teknisyenleri,
c) Pratisyen ve uzman (radyoloji ve nükleer tıp hariç) hekimler,
yapılan sınav sonrasında başarı sertifikası almaları durumunda, “Radyasyondan Korunma Sorumlusu (RKS)” olabilirler. Mevzuat da zorunlu olmadığı halde, radyolog hekim, diş hekimi, veteriner hekimi, radyoloji teknikeri ve veteriner sağlık teknisyenleri de bu kursa katılabilirler. "
VESTED ile Veteriner Cerrahi Derneğinin ileri de Teknisyen ve Teknikerler için daha çok Ultrasound'u içeren ortak bir çalışması olabilir. Konuyla ilgili bir gelişme olduğunda buradan duyuracağım.