06 Ocak 2014

Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve Halk Sağlığı


Bir süredir dünyada Beşeri hekimlik ile Veteriner hekimliği alanlarının tek bir çatı altında birleşmesi gerektiğini savunan bir konsept sesini duyurmakta ; Tek Tıp-Tek Sağlık (One World, One Medicine, One Health) Bu konuda genel bir kaynak olarak One Health Initiative sayfası girişimi şöyle özetliyor ; "Tek Sağlık girişimi; doktorlar, osteopatlar, veteriner hekimler, hemşireler, diş hekimleri de dahil olmak üzere diğer bilim, sağlık ve çevre ile ilgili disiplinler arasındaki işbirliğinin eş ve eşit bir hareketidir." [1] Ülkemizde de Veteriner Halk Sağlığı ve Toplumsal Çalışmalar Derneği [2] ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası Veteriner Halk Sağlığı Çalışma Grubu [3] Tek Sağlık alanında literatür kaynağı olarak göze çarpmakta. Özellikle Veteriner Hekim Adnan SERPEN beyin gayretli girişimleri bu kaynağın çeşitlenmesinde önemli rol oynamakta.

Henüz Veteriner Sağlık Teknisyenleri Derneği'nin [4] Halk Sağlığı alanında örgütlü bir girişimi yok, ancak yurt dışında Veteriner Teknisyenleri örgütleri Tek Tıp/ Tek Sağlık alanında bir takım çalışmalar yapmakta. Örneğin Kanada Ontario Veteriner Teknisyenleri Derneği (Ontario Association of Veterinary Technicians) Halk Sağlığı, Tek Tıp/Tek Sağlık girişimleri ile ilgili bir sayfa hazırlamış : RVTs & Public Health  Sayfa oluşturulma sebebini ; "Tek Sağlık, İnsan sağlığı, veteriner sağlık ve çevre endüstrileri arasında iletişimi sağlamlaştırmak için kararlı bağlantılar yapmak" olarak tanımlamış. Sayfa henüz yeni olduğundan yeterli kaynak ve bağlantılar henüz mevcut değil. Halk Sağlığı alanında gönüllüler için çağrının yer aldığı afiş aşağıda ;

Canadian Vet Tech News Magazine

Bugün tarafıma Kanada Hayvan Sağlığı Teknolojistleri ve Teknisyenleri Derneği tarafından basılan "Canadian Vet.Tech. A Newsmagazine for Animal Health Technologists and Veterinary Technicians" adlı dergi posta yoluyla ulaştı.

Tahmin ettiğim kadarıyla IVNTA üyelerine gönderildi dergi. Bu güzel hediye için teşekkürler. Umarım devamı gelir :)

Bağlantılar : 
Canadian Association of Animal Health Technologists and Technicians
International Veterinary Nurses and Technicians Association
http://www.k2publishing.ca/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...