26 Eylül 2011

23 Eylül 2011

AÖF Veteriner Sağlık Ön Lisans Bölümünde Büyük Değişiklikler

2011-2012 Eğitim Döneminde AÖF Laborant ve Veteriner Sağlık Ön Lisans bölümünde büyük değişikler göze çarpıyor.


Öncelikle eğitimde 6 haftalık (30 iş günü) staj zorunluluğu getirilmiş. Stajlar birinci sınıfın bahar dönemi ve ikinci sınıfın bahar dönemlerinde yapılacak. En önemli değişiklik ise ders müfredatında gerçekleşmiş. Bu ders müfredatının eskisine oranla çok daha iyi olduğunu söylemem gerek ama yine de ABD, Kanada ve AB'deki Veteriner Sağlık Teknikerliği Eğitiminden (Veterinary Technologist Education) geride. Mesela Veteriner Dişçilik, Anesteziyoloji, Patoloji gibi derslerin de olması gerekiyordu aslında. Ama bu bile önemli bir adımdır.

Anadolu University Open Education Faculty Laboratory and Veterinary Health Associate's Degree semester plan renewed

Gelelim derslere, veteriner hekimliği alanına ait derslerin sayısında artış görülüyor ki bu olması gereken şeydi. Yıllardır AÖF Laborant ve Veteriner Sağlık Ön Lisans'ın çok yetersiz olduğunu söylüyorduk, sesimiz ulaştı demek ki :)  ;

1. Sınıf Birinci Dönem  (First Class First Semester)     :

TEMEL VETERİNER ANATOMİ (Basic Veterinary Anatomy)
TEMEL ZOOTEKNİ (Basic Zootechnics)
TEMEL VETERİNER GENETİK (Basic Veterinary Genetics)
TEMEL VETERİNER FİZYOLOJİ (Basic Veterinary Physiology)
HÜCRE KİMYASI (Cellular Chemistry)
TEMEL VETERİNER HİSTOLOJİ VE  EMBRİYOLOJİ (Basic Veterinary Histology and Embryology)
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I  (Basic Information Technologies)
                    ALMANCA I (German)
                    FRANSIZCA I (French)
                    İNGİLİZCE I (English)

1.Sınıf İkinci Dönem  (First Class Second Semester)    :

TEMEL VETERİNER PARAZİTOLOJİ (Basic Veterinary Parasitology)
HİJYEN VE SANİTASYON (Hygiene and Sanitation)
TEMEL VETERİNER MİKROBİYOLOJİ VE İMMÜNOLOJİ (Basic Veterinary Microbiology and Immunology)
VETERİNER LABORATUVAR TEKNİKLERİ VE PRENSİPLERİ (Veterinary Laboratory Techniques and Priciples)
HAYVAN DAVRANIŞLARI VE REFAHI (Animal Behavior and Welfare)
TEMEL VETERİNER BİYOKİMYA (Basic Veterinary Biochemistry)
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II (Basic Information Technologies II)
                                ALMANCA II (German II)
                                FRANSIZCA II (French II)
                                İNGİLİZCE II (English II)

2. Sınıf Birinci Dönem  (Second Class First Semester)    :

TEMEL SÜRÜ SAĞLIĞI YÖNETİMİ (Herd Health Management)
VETERİNER HİZMETLERİ MEVZUATI VE ETİK (Veterinary Services Legislation and Ethics)
TEMEL YEM BİLGİSİ VE HAYVAN BESLEME (Basic Feed Science and Animal Nutrition)
TEMEL VETERİNER PATOLOJİ (Basic Veterinary Pathology)
VETERİNER MİKROBİYOLOJİ VE EPİDEMİYOLOJİ (Veterinary Microbiology and Epidemiology)
VİROLOJİ (Virology)
TÜRK DİLİ I (Turkish Languge I)
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I (Ataturk's Principles and Revolution History I)

2.Sınıf İkinci Dönem   (Second Class Second Semester)      :

TEMEL VETERİNER FARMAKOLOJİ VE TOKSİKOLOJİ (Basic Veterinary Pharmacology and Toxicology)
TEMEL KLİNİK BİLGİSİ (Basic Clinic Science)
HAYVANCILIK EKONOMİSİ (Economics of Livestock)
DOĞUM BİLGİSİ VE SUN’İ TOHUMLAMA(Obstetrics and Artificial Insemination)
LABORATUVAR HAYVANLARI YETİŞTİRME VE SAĞLIĞI (Laboratory Animals Breeding and Health)
GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ (Basic Principles of Food Safety)
TÜRK DİLİ II (Turkish Language II)
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II (Ataturk's Principles and Revolution History II)

Kaynak : http://eogrenme.anadolu.edu.tr/Files/2011_12_AcikogretimProgramlariKilavuzu.pdf






21 Eylül 2011

İş İlanı : Veteriner Sağlık Teknikeri / Teknisyeni

İstanbul Topkapı Yaşam Veteriner Kliniğinde çalışmak üzere Veteriner Sağlık Teknikeri veya Teknisyeni ihtiyacımız vardır. İlgilenen arkadaşların aşağıdaki numaralardan bizimle irtibata geçebilir.

Yaşam Veteriner Kliniği
Zulal AY
Tel: 0212-6214606
 Gsm: 05436678123

13 Eylül 2011

İş İlanı : Veteriner Sağlık Teknisyeni ve Teknikeri

Antalya Kemer ilçesinde faaliyet gösteren Kemer Veteriner Polikliniği, 2 Veteriner Sağlık Teknisyeni veya Teknikeri (Teknikerlerin Vet.Sağ.Teknisyeni kökenli olması gerekiyor) çalışma arkadaşları arıyor.

İlanla ilgilenenler, Teknisyen ve Teknikerlerin aşağıdaki telefonlardan Veteriner Hekim Olgun ASLAN ile görüşmeleri gerekiyor;

Tel : 0-242-8142976
Gsm : 0533-4388268 0542-4509995
email : info@kemerveteriner.com http://www.kemerveteriner.com/index.html

12 Eylül 2011

Bugün Gazetesi : Veteriner hekimlerin İstanbul buluşması

FECAVA Avrupa Kongresi ile mesleğin yıldızlar karmasını bir araya getirdiklerini belirten KHVHD Başkanı Erkut Gören, "Bir sonraki hedefimiz Dünya Küçük Hayvan Veteriner Hekimler Birliği Kongresi de yine ilk kez Türkiye'de yapmak" dedi. 

 Hayvan bakımı noktasında dünyada en iyi otorite olarak kabul edilen Avrupa Küçük Hayvan Veteriner Hekimler Birliği (FECAVA) Avrupa Kongresi, Türkiye Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği'nin (KHVHD) ev sahipliğinde ilk kez Türkiye'de düzenlendi. 7-10 Eylül tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda dünyanın en iyi veteriner bilim adamlarının ağırlandığı kongrede 4 gün boyunca modern veteriner hekimlik uygulamaları tartışıldı. Kongreye dünya çapında tanınan ve konularında uzman 59 uluslararası konuşmacı, 60 farklı ülkeden bin 500'ün üzerinde de veteriner hekim katıldı.

  İLK KEZ TÜRKİYE'DE

 KHVHD Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Gören, FECAVA Avrupa Kongresi'nin daha önce Avrupa'nın farklı şehirlerinde 16 kez düzenlendiğini belirterek, "17'incisini düzenlediğimiz bu kongreyle Türkiye ilk kez bir uluslararası küçük hayvan veterinerlik kongresine ev sahipliği yapmış oldu. Katılımcı konuşmacılarımız tabiri caizse adeta bir yıldızlar karması, dünyanın en iyi bilim adamları " dedi.

  3. DÜNYA ÜLKESİ OLMADIĞIMIZI KANITLADIK

 Gören "Kongre, bilimsel veteriner hekimlik eğitiminin başlangıcının 250. yılına denk gelmesi sebebiyle ayrı bir öneme sahip. Bu kapsamda mesleki açıdan dolu dolu bir 4 gün yaşadık. Katılımcılar İstanbul'da olmaktan çok mutlu. Türkiye dışarıdan 3. dünya ülkesi olarak algılanıyor. Ancak bir alanda olduğumuz gibi veteriner hekimlik alanında Avrupa'nın gerisinde değiliz. Hatta bazı konularda daha iyi olduğumuzu da söyleyebilirim. Bunu kongreye gelenler de gördü" şeklinde konuştu. "Hedefimiz birkaç yıl sonra daha geniş bir organizasyon olan Dünya Küçük Hayvan Veteriner Hekimler Birliği Kongresi'ni yine burada yapmak" diyen Gören, bunun için gerekli çalışmaları başlattıklarını sözlerine ekledi.

  FECAVA NEDİR?

 Federation of European Companion Animal Veterinary Associations (FECAVA) 1990 yılında kurulan ve 37 Avrupa ülkesinin küçük hayvan veteriner hekimleler derneklerini bir araya getiren bir federasyon. Amacı veteriner hekimlerin mezuniyet sonrası sürekli eğitimlerine katkıda bulunmak ve dergisinde uluslararası çalışmaların, makalelerin yayınlanmasını sağlamak.

  İstanbul (Bugün)

10 Eylül 2011

2011 17th FECAVA/KHVHD Kongresi İzlenimlerim


"Modern Veterinary Practices" (Modern Veterinerlik Uygulamaları) başlığı altında, FECAVA'nın 17. (Avrupa Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Dernekleri Federasyonu Federation of European Companion Animal Veterinary AssociationsKüçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneğinin (KHVHD Turkish Small Animal Veterinary Association) 6. Kongresi uluslararası katılımla İstanbul'da 7-10 Eylül tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlendi.

9 Eylül tarihinde  Teknisyen ve Hemşire oturumuna katılmak üzere eşimle birlikte İstanbul'a yola çıktık.İlk kez uluslararası bir kongreye katılıyor olmaktan dolayı epey heyecanlıydım. Ayrıca Veterinerlik ile ilgili bu geniş katılımlı kongreye Veteriner Sağlık Teknisyenlerinin davet edilmesi de oldukça anlamlı ve önemliydi. Çünkü benzeri ulusal ve uluslararası Veteriner Kongre ve Seminerlerine yurtdışında Veteriner Teknisyenlerinin / Hemşirelerinin davet edildiğini okuyor ve açıkçası imreniyordum yurtdışındaki meslektaşlarımıza. Veterinerlik uygulamaları, oturumun bir başlığında da belirtildiği gibi bir ekip çalışması ise, Teknisyen ve Hemşirelerin kongre oturumlarına davet edilmesi kadar doğal bir şey olamazdı.

Öncelikle kongreyi organize eden KHVHD yöneticilerine ve Genel Sekreterlik görevini üstlenen Veteriner Hekim Sayın Sevtap Kutbek hanımefendiye ilgisi ve yardımı için çok teşekkür ediyorum.


Kongre oturumu planlandığı gibi saat 9:00'da başladı. İlk konuşmacılar Bristol Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Veteriner Hemşireliği Bölümü Öğretim Görevlisi, İleri Veteriner Cerrahi Hemşiresi, Andrea Jeffery (MSc. DipAVN (Surgery) Cert. Ed. RVN) ile Londra Üniversitesi Royal Veteriner Fakültesi Veteriner Hemşireliği Bölümü, Öğretim Görevlisi, İleri Veteriner Cerrahi Hemşiresi, Hilary ORPET (BSc. DipAVN (Surgery) Cert. Ed. RVN)  


Hastaların Değerlendirilmesi : Modern Veteriner Pratiği için Bakım Planları (Patient Assessment: Care Plans for the Modern Veterinary Practice ) bir hasta profili üzerinden gittiler sunumlarında. "Monty" adındaki 3 yaşında Danua cinsi köpek Canine Caudal Cervical Spondylomyelopathy (CCSM, Canine Wobbler Sydrome) hastasıydı. Bayan Jeffery ve Orpet kendi adları ile anılan bir anamnez yönetimi geliştirmişler ; Implementing the Ability Model (Orpet-Jeffery 2007) bu anamnez metodunda ulaşılmak istenilen amaç hayvanın sağlıklı iken normal durumu ile hastanedeki durumunun hastalıktan mı yoksa içinde bulunduğu ortamdan mı kaynaklandığını anlayabilmek ve ayrıcı tanıyı koyabilmek olarak çok kısaca tanımlanabilir. Örneğin hasta mesela veteriner veya hastane korkusu kaynaklı psikolojik durum sebebiyle mi yoksa hastalığı sebebiyle mi bu semptomları gösteriyor? İlk oturum bu anamnez metodu üzerinde Monty örneğinde ilerledi, bu anamnez metodunun tüm hastalıkların öyküsünü öğrenebilmekte başarılı olduğunu gösterdiler. Hastanın öyküsüne göre bir planlama ve programla yapmanın tedaviye olumlu etkileri olduğunu deneyimlediklerini anlattılar.  

Hastayı Uykuda Tutmak: Anestezi Kontrolü (Keeping Your Patients Asleep: Monitoring Anaesthesia) başlıklı ikinci oturumda ; Anestezinin yönetimi, anestezik ilaçların seçimi, doz örneklemesi, anestezi de kullanılan cihazların nasıl kullanılması gerektiği ve anestezinin monitörizasyonunda dikkat edilecek hususların anlatımı yapıldı. Monty'nin anestezisinde görev alan Orpet, anestezi prosedürünü sunumu ile destekleyerek tarifledi. Oldukça faydalı ipuçları vardı sunumda ; mesela monitörden çok hastayı takip et, merkezi nabızdan çok periferal nabza dikkat edin, anestezi de düşen vücut sıcaklığının nasıl stabil hale getirileceği gibi..  

Nöroloji Hastalarının Bakımı (Nursing the Neurology Patient) başlıklı sunumda Jeffery, Monty örneğinden devam ederek pre-op ve post-op durumlarında Veteriner Hemşirelerinin oynadıkları rolden söz etti.

Hemşirenin Rolü : Bir Vaka Sunumu (The Role of the Theatre Nurse: A Case Study ) başlıklı sunuda, Monty'nin hastalığı sebebiyle Veteriner Cerrah tarafından ameliyata alınma kararı ve operasyon sürecinde hemşirenin rolünden söz edildi. Ameliyat esnasında bir swap Monty'nin bedeninde unutulduğu için (gossypiboma) enfeksiyon sebebiyle Monty'nin tekrar ameliyata alınması gerektiği ve stok sayımının cerrahide kullanılan tüm ekipmanlardan hemşirelerin sorumlu olduğu bu sebeple böyle bir hatanın olduğunu, buna yol açmamak için muhakkak herşeyin yazılı olması gerektiği üzerinde duruldu.

Öğleden sonraki oturumlar tamamen Veteriner Diş Hekimliğinde Veteriner Teknisyenlerinin görev ve rolü üzerineydi. Oturuma Veteriner Hekimler de ilgi gösterdiler o sebeple sabahki sunumlara nazaran daha kalabalıktı salon. Oturumu sunanlar, Polonya'dan katılan Veteriner Diş Hekimi Dr. Jerzy Gawor (DVM, PhD Veterinary Dentistry) ve Amerika'dan katılan Veteriner Diş Hekimi Dr. Brook A. Niemiec (DVM, Veterinary Dentistry)  

Diş Muayenesi ve Çizelge Hazırlanması (Dental Patient Examination and Charting) başlıklı oturumda Dr. Gawor, Polonya'daki kliniğinde diş hekimliği uygulamalarından söz etti. Polonya'da Veteriner Teknisyenlerin Diş Hekimliği alanında bir örgütlenmesi bulunuyormuş. Kliniğe gelen hastaları Teknisyenler karşılıyor, hastanın öyküsünü alıyor, diş ve ağız muayenelerini yapıyor ve ileri cerrahi gerektirmeyen durumlarda (mesela periodontal cerrahiyi teknisyen yapıyormuş) müdahalede buluyorlarmış. İleri cerrahi uygulamalarını Veteriner cerraha sevk ediyor ve cerrahi esnasında da Hekimi asiste ediyorlarmış. Bunu oldukça takdir ettiğimi belirtmeliyim.

Gawor, Polonya'da Teknisyenlerin Diş Hekimliği alanında olmazsa olmaz olduklarından ve rollerinin giderek arttığından söz ettikten sonra, Diş ve Ağız muayenelerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini, gözlemin çok önemli olduğunu, Teknisyenlerin dikkat etmesi gereken durumları ve doğru soruların doğru teşhise nasıl yardımcı olduğundan söz etti. Teknisyen "dental diet" konusuna karar verirse bunun nasıl uygulanacağını hasta sahibine anlatması gerektiğini, daha doğrusu bütün sürecin hasta sahibine anlatılması gerektiğinden söz etti. Teknisyen profilaktik planı gerekirse yazılı olarak hasta sahibine vermesinin hukuki ve etik açıdan doğru olduğunu belirtti. Muayene de kullanılan ve kullanılması gereken aletlerden ışığın doğru kullanılmasının etkilerinden söz ettiği bölüm oldukça etkileyiciydi. Ağız Radyografisinin sağlıklı görünen dişlerin kökünde aslında ne yattığını göstermesi açısından oldukça faydalı olduğunu belirtti.


Veteriner Diş Hekimliği : Ekip Çalışması ve Gücü (Veterinary Dentistry: Team Work and Effort) başlıklı sunuda, diş bakımından söz edildi, dişlerin kazıma ve küret işlemlerinden, kullanılan solüsyonların etkisinden, diş pastasının gerekliliğinden ve geliştirilen yöntemlerden söz edildi. Mesela Periodontal Prob kullanılmasının etkisinden söz edildi. Gingivit teşhisinde prob kullanılmasının kesin sonuçları sağlamasının öneminden söz edildi.

Dr. Niemiec'in sunduğu Profesyonel Koruma Prosedürleri (Professional Prophylaxis Procedure) başlıklı bölümde cerrahi öncesi uygulamalarından, vakaların sıralanmasından (triage) Teknisyenlerin giymesi ve kullanması gereken cihazlardan ve elbiselerinden (mesela gözlüğün önemi) söz etti. Amerika'da biliyorsunuz Veteriner Diş Teknisyenliği Akademisi mevcut. ABD'de klinik personeli, hasta başına 1 Veteriner Diş Hekimi ile 2 Diş Teknisyeni oranı olarak hesaplanıyormuş . Veteriner Diş Teknisyenleri aynen Polonya'da olduğu gibi ön muayeneyi gerçekleştiriyor ve cerrahi gereken durumlarda Diş Hekimine yönlendiriyorlarmış. ABD'de tüm diş ve ağız muayeneleri genel anestezi altında yapılıyormuş ve ancak bazı durumlarda hayvan uyanıkken muayene yapılıyormuş. Teknisyenler dişlerin temizlenmesinden, ağız hijyenine ve profilaksi planlamasından da sorumlular. Kafa muayenesi gerektiren durumlarda uygulanması gereken prosedürlerden söz edilen bölümden sonra ara vermeden Oral Hijyen ve Evde Bakım (Oral Hygiene and Home Care) bölümüne geçildi, yine Dr. Niemiec tarafından sunulan bölümde hayvanlarda diş fırçalama alışkanlığının geliştirilmesinin öneminden söz etti. Hasta sahibine uygulamaların nasıl yapılması gerektiğinin öğretilmesinin oldukça önemli olduğu anlatıldı.

Böylece bir günün sonuna gelmiş olduk. Aralarda standları dolaştım ve bir ankete katılarak Pro Plan köpek maması kazanmış oldum :) İlaç firmalarının hazırladığı standlar oldukça profesyonel görünüyordu. Günün sonunda kendimi yorgun ama keyifli hissediyordum. Tek üzüntüm, ülkemizdeki meslektaşlarımızın katılımının az olmasıydı. Bir çok ülkeden, Yunanistandan, İngiltere'den, Fransa'dan, Polonya'dan, ABD'den ve Brezilya'dan hemşire ve teknisyenler katılım göstermişti.

Ülkemizde bu tip organizasyonların çoğalması ve tüm Veteriner camiasının daha fazla katılım sergilemesini diliyorum.


Saygılarımla

Özgür KÜÇÜKTEKİN
Veteriner Sağlık Teknikeri



06 Eylül 2011

FECAVA Kongresine Katılıyorum :)


17. si İstanbul'da düzenlenen "Modern Veteriner Hekimlik Uygulamaları" başlıklı kongreye katılıyorum. Kongre dönüşü izlenimlerimi buradan yazacağım. VESTED'in desteğini beklerdim ama maalesef olmadı, Derneğimizin içinde bulunduğu durum kelimenin tam anlamı ile "içler acısı" Neyse bu konuyu sonra detaylı olarak tartışacağız.

Kongreye katılacağım için oldukça heyecanlıyım :) Katılımımda yardımcı olan herkese çok teşekkürler..

Görüşmek üzere

Özgür Küçüktekin
Veteriner Sağlık Teknikeri

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...