20 Temmuz 2011

Artık Anılarda Yaşatılan Bir Okul : Veteriner Teknisyen Astsubay Okulu


Ben Samsun Veteriner Sağlık Meslek Lisesinden 1993 yılında mezun oldum. 1990'da başladığımda okula, okulumuzda Veteriner Teknisyen Astsubaylar vardı. Mezun olanların çoğunun Bursa Gemlik Askeri Veteriner Okulunda çalıştığını duymuştum. Bugün acaba neredeler hala eğitimleri devam ediyor mu diye araştırdığımda, Benim mezun olmamdan bir sene sonra Samsun'un Veteriner Teknisyen Astsubay öğrenci almadığını öğrendim. [1] İnternette gezinirken Emekli Astsubaylar adlı bir sitede başlığını alıntıladığım bir yazıyı gördüm. Yazıyı buraya almak istiyorum ;

Bir dönem önemli görevler üstlenen ama zamanla işlerliğini kaybeden, çağın gelişimi nedeniyle artık anılarda yaşayan bir Assubay Okulu’ndan bahsedeceğiz sizlere: Veteriner Assubay Okulları'ndan.

Prof.Dr. Ferruh Dinçer tarafından “Türkiye’de Askeri Veteriner Hekimlik Tarihi Üzerine Yapılan Araştırmalar” kapsamında yapılmış olan bir çalışmadan elde ettiğimiz bu bilgileri gelin birlikte inceleyelim. Nerede teknik bir konu varsa, orada astsubayın da olduğunu, bilgi ve becerisini vatanı ve milleti için nasıl her alanda kullanabildiğini birlikte değerlendirelim ve unutulmaması için biz de hem tarihimizde hem anılarımızda yaşatalım.

I923-33'de "Nalbant Gedikli Küçük Zabit Kursu" adıyla hayvan sağlığı ve nal teknisyen astsubayları yetiştirilmesi ele alındı.

Veteriner Teknisyen Astsubay İlerleme Kursu” 1945’te, “Veteriner Teknisyen Astsubay Nal Tekniği Kursları" 1954'de ve "Veteriner Teknisyen Astsubay Gıda Kontrol Kursları" 1959'da açıldı.

Askeri Veteriner Akademisi Assubay Okulu

Assubay sınıfı için ilk olarak 1932 yılında öğrenci alındı. Eylül 1932-Haziran 1933 arası 10 ay süren bu döneme "Nalbant Gedikli Küçük Zabit Kursu" adı verildi. 1934-35 döneminde "Nalbant Gedikli Erbaş", 1945'den itibaren "Veteriner Gedikli Erbaş" olarak değiştirildi. 1951'de "Hayvan Sağlık Teknisyen Astsubay Okulu" ve 1953'den itibaren de "Hayvan Sağlık ve Nal Teknisyen Astsubay Okulu" denildi.

1940 yılına kadar askeri ve sivil ortaokul öğrencileri ve mezunları ile ilkokul mezunları da okula alınıyordu. 1940'dan itibaren, diğer bütün astsubay okullarında olduğu gibi ortaokul mezunları alınmaya başlandı.

Okula kayıt olan öğrenciler, önce 3 ay süreyle atlı birliklerde staj görüp buradan Kolordu Hayvan Hastaneleri’ne gönderiliyor ve 10 ay pratik yaptıktan sonra Tatbikat Okulu'nda 10 aylık kurs görüyorlardı. Yapılan sınav sonucunda da mezun oluyorlardı. 1945 yılından itibaren öğretim, tamamı Tatbikat Okulu'nda geçerek, 2 yıl üzerinden sürdürüldü.

1932-33'de açılan I. dönemde öğrencilere nal tekniği, veteriner bilgileri, Türkçe, Ordu Bilgisi, Sevk ve İdare, Arazi Bilgisi, Askeri Ceza ve İç Hizmet, Harp Tarihi ve Türk Tarihi, Coğrafya, Matematik dersleri verildi. 1934-35'de “Spor” ve 1936-37’de “Ecza Bilgisi” dersleri eklendi. 1945'de 2 yılın tamamı Tatbikat Okulunda geçince 1. ve 2. yıl dersleri şöyle programlandı:

Birinci yıl: Anatomi, Dış Hastalıklar, Fizyoloji ve İç hastalıklar, Ayak Hastalıkları ve Nal Tekniği, Veteriner Görevleri, Hayvan Sağlığını Koruma, Tarih, Coğrafya, Binicilik, Piyadecilik ve Atış, Harp Silahları ve Vasıtaları, Topoğrafya, Ordu Bilgisi, İç Hizmet ve Askeri Ceza, T'ahkimat Gizlenme ve Tahrip, Türkçe.

İkinci yıl: Anatomi, Dış Hastalıklar, İç Hastalıklar, Ayak Hastalıkları, Patoloji, Salgın Hastalıklar, Kimya, Zootekni, Veteriner Görevleri, Veteriner Tabiyesi, Türkçe, Tarih, Coğrafya, İç Hizmet, Tabya, Balistik, Topoğrafya, Ordu Bilgisi, Binicilik.

1953-54 döneminde, ikinci sınıfta "Hayvan Sağlık Teknisyen Astsubayı" ve "Nal Teknisyen Astsubayı" olarak ayrılan öğrenciler bu adlar altında mezun oldular.

DEVAMI : Veteriner Teknisyen Astsubay

14 Temmuz 2011

Samsun Veteriner Sağlık Meslek Lisesi Avrupa Yolunda

2010 Teklif Çağrısı döneminde Avrupa Birliği Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri faaliyet alanında, Samsun Tarım Anadolu Meslek Lisesi ve Tarım Meslek Lisesi tarafından sunulan koordinatörlüğünü Tarım meslek lisesinde görevli Veteriner Hekim Hasan Yeşilyurt tarafından yapılan “Büyük Baş Hayvan Yetiştiriciliğinin AB Standartlarında Geliştirilmesi” isimli proje, Devlet Planlama Teşkilatı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edildi.

2010 Teklif Çağrısı döneminde Türkiye genelinde toplam 2157 Leonardo da Vinci Hareketlilik projesi hazırlanarak Ulusal Ajansa sunulmuştur. Bu projeler, uygunluk kontrolü yapıldıktan sonra, Bağımsız dış uzmanlarca içerik değerlendirmeleri yapılmış ve proje nihai puanlaması dikkate alınarak 272 projenin desteklenmesi uygun bulunmuştur.

Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Samsun İl Tarım Müdürlüğü, Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odası, Samsun Ziraat Odası, Givet Gıda Veteriner Hizmetleri ve Tarım Sanayi Ve Ticaret ltd şirketi, 19 Mayıs Belediyesi, Sames A.Ş, Ateş Veteriner Kliniği, Merkez Veteriner Kliniği, Samvet Veteriner Kliniği, Pilan Veteriner Kliniği, Tarımsal Yayım Danışmanlık Kurumu Derneği ve Erzincan Tarım Meslek Lisesinin yerel ortak olarak yer aldığı proje kapsamında;Almanya’ya 16, Belçika’ya 8, Hollanda’ya 8 ve Avusturya’ ya 8 katılımcı olmak üzere toplam 40 kişi, 2'şer hafta süreyle proje konusunda çalışmalar yapacaktır.

Bu proje ile, AB üyesi ev sahibi ülkelerin; hayvancılık işletmeleri, sığır yetiştiriciliği, hayvan ırkları, buzağı büyütme, süt ürünleri üretimi, , et, süt ve süt ürünlerinin pazarlanması, hayvan sağlığı, hayvan hastalıkları ile mücadele, kamu ve özel kuruluşların hayvancılığa katkısı; Meralarda hayvanların otlatılma sistemleri, Süt inekçilerinin; sosyal yaşantıları, Sivil toplum örgütleri, et-süt işletmeleri ve kamu kuruluşlarıyla olan bağlantıları incelenecektir. Katılımcıların AB ülkelerindeki hayvancılık ile ilgi bilgilerini Samsun hayvancılığına aktarmaları Samsun’da ki hayvancılık anlayışına katkı sağlayacaktır.

Projenin bütün masrafları AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Leonardo da Vinci Programı tarafından karşılanacaktır.


--
Hasan YEŞİLYURT
(Veteriner Hekim, Samsun VSML Eğitimcisi)

12 Temmuz 2011

Veteriner Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinden Önemli Bir Başarı

Bu yıl 6. düzenlenen ''Proje Tabanlı Beceri Malatya Bölge Yarışması''na katılan Erzincan Tarım Meslek Lisesi Veteriner Sağlık Bölümü öğrencilerinin felçli hayvanlar için hazırladığı ''Onun Arabası Var'' projesi büyük ilgi gördü.

Akın Yılmaz ve Kurtuluş Karakuş'un adlı öğrenciler projeyle ilgili gazetecilere yaptıkları açıklamada, ''Onun Arabası Var'' projesi fikrinin, okula bağlı hayvan hastanesine, bel kısmı ezilmiş bir kedinin getirilmesiyle ortaya çıktığını belirttiler.

Karakuş, sınıf arkadaşlarıyla arka ayakları tutmayan kediye yardım etmenin yollarını aradıklarını, ortez protezleri temel alarak, felçli kedinin rahat hareket etmesini sağlayacak bir araba yaptıklarını söyledi.

İlk 4 uygulamalarının başarısızlıkla sonuçlandığını anlatan Karakuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ortez protezleri temel alarak bu arabayı geliştirdik. 10 liraya mal ettiğimiz arabamızda, demir, oynak ve sabit tekerler gibi atıl malzemeler kullandık. Kedimiz bunda rahat etti. Ayakları sürtünmeyle açık yara olan kedimizin ayaklarını askıya aldık. Arabayı dışkısını açık alana yapabilir duruma getirdik. Kedimiz arabasıyla gayet uyumlu ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Kendi ayakları olsaydı belki bu kadar rahat edemezdi. İstediği gibi yatıp, istediği gibi kalkabiliyor.''

Çok basit malzemelerle felçli hayvanların doğayla buluşmasının sağlanabileceğine dikkati çeken Karakuş, 20 lira gibi bir maliyetle hayvanlar için çok da konforlu bir araba yapılabileceklerini kaydetti.

[NTV]

05 Temmuz 2011

Halk Sağlığı Haşere İlaçlaması Yönetmelik Değişikliği

21.05.2011 tarih ve 27940 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile Veteriner Sağlık Teknikerleri ve Veteriner Sağlık Teknisyenleri Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama İşyeri açabilecek veya mesül müdür olabileceklerdir.

İlgili Yönetmeliğe ulaşmak için ; TIKLAYINIZ

Yönetmelikte meslektaşlarımızı ilgilendiren maddeler şöyle ;

Yönetmeliğin Mesul Müdürü tanımlayan 8.maddesine "sağlık alanında en az önlisans mezunu" ibaresi yeniden eklenmiş.Bu haliyle ilaçlama firması açabilme imkanı doğmuştur.

“Uygulama: Halk sağlığı alanında kullanılan biyosidal ürünlerle yapılan zararlı mücadelesini,”

“Uygulayıcı: Halk sağlığı alanında kullanılan biyosidal ürünlerle yapılan zararlı mücadelesini fiilen yapan kişiyi,”

“Mesul Müdür: Bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen meslek gruplarından birine sahip olup, Bakanlıktan sertifika almaya hak kazanan kişiyi,”

“Ekip Sorumlusu: Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen meslek gruplarından birine sahip olup, uygulama ekibinin başında bulunan kişiyi,”

Mesûl müdür
Madde 8 — (Değişik fıkra:RG-21/5/2011-27940) İşyeri faaliyette olduğu sürece bir mesûl müdür bulunması zorunludur. Mesûl müdür sadece bir işyerinde mesûl müdürlük görevini üstlenebilir. Mesûl müdürlük için Hekim, Veteriner Hekim, Biyolog, Eczacı, Kimyager, Mühendis (Kimya, Ziraat, Çevre, Gıda, Su Ürünleri), sağlık alanında en az önlisans mezunu veya entomoloji, toksikoloji alanında yüksek lisans veyahut doktora diplomasına sahip olunması zorunludur. İşyeri sahibi belirtilen mesleklerden birine ait diplomayı haiz ise kendisi de mesûl müdürlük yapabilir. Bu diplomaya sahip kişiler Bakanlık tarafından belirlenecek eğitim programına katılarak sertifika almak zorundadır. Mesûl müdür, idari işlerden bizzat, diğer işlemlerden ise ekip sorumluları ile birlikte sorumludur. Mesûl müdürün idari işlerinden, işleyişten ve sunulan hizmetin gerektirdiği alt yapı olanaklarının sağlanmasından işyeri sahipleri de bizzat sorumludur.

Ekip sorumluları
Madde 9 — (Değişik birinci fıkra: RG-15/10/2005-25967) (Değişik ibare:RG-21/5/2011-27940) Uygulamayı fiilen yürütecek ekipte sorumlu olarak en az bir Tıbbi Teknolog, çevre sağlığı veya toplum sağlığı konusunda eğitim almış Sağlık Memuru, Hemşire, Kimya Teknisyeni, (Ek ibare:RG-21/5/2011-27940) Kimya Teknikeri, Veteriner Sağlık Teknikeri, Veteriner Sağlık Teknisyeni, Laboratuar Teknisyeni, Laboratuar Teknikeri, Ziraat Teknisyeni, (Ek ibare:RG-21/5/2011-27940) Çevre Teknikeri, Ziraat Teknikeri veya bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde mesûl müdür olabileceği belirtilen meslek mensuplarından birinin bulunması zorunludur.
(Ek fıkra:RG-21/5/2011-27940) Mesul müdür aynı zamanda ekip sorumlusu olabilir.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...