19 Kasım 2009

YÖK AÖF Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programına İlişkin Görüşünü Değiştirdi

YÖK, 2006 yılında, Anadolu Üniversitesi Açıköğrelim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programının, sağlık çalışanları için mesleki bir üst öğrenim sayılması gerektiğine karar vermişti. YÖK Kasım ayında bu kararını değiştirdi. YÖK'ün yeni kararına göre, Anadolu Üniversitesi Açıköğrelim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programı; sadece "laborant" veya "laboratuvar teknikerligi" kadrosunda çalışanlar için üst öğrenim sayılacaktır.

Sayı : B.30.0.E.ÖB.0.00.00.01/5583
Konu : AÖF Lab.ve Veterinerlik Pr.

11.11.2009*036991

Sayın ...

İlgi: 06/10/2009 tarihli fax dilekçeniz.

04/11/2009 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında, 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişik 43/b. maddesi uyarınca, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nın; Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programının Sağlık Çalışanları için bir üst öğrenim olma kararları ile ilgili olarak "Sağlık Çalışanları" ifadesiyle sağlık alanında "laborant" veya "laboratuar teknikerliği" kadrosunda çalışanların belirtildiğine ilişkin görüşü dikkate alınarak, 18/08/2006 tarihli 2006.10.3666 sayılı kararın (Anadolu Üniversitesi Açıköğrelim Fakültesi laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programının, sağlık çalışanları için mesleki bir üst öğrenim sayılması) iptal edilmesine, söz konusu programın "laborant" veya "laboratuvar teknikerligi" kadrosunda çalışanlar için üst öğrenim olduğuna, diğer sağlıkla ilgili kadrolar için üst öğrenim olmadığına karar verilmiştir.

Bilgilerinizi saygılarımla rica ederim.

F.Nur GÜMÜŞSOY UNCU
Genel Sekreter Yrd.


[Memurlar.Net]

18 Kasım 2009

Kanser tanısı koyan köpekler

Köpeklerin kanser teşhisinde kullanılması için kolları sıvayan Prof. Dr. Dodurka, "Hiçbir tıbbi alet köpeğin burnu gibi değil. Erken teşhis hayat kurtarır" dedi.

Hassas koku alma özellikleri sayesinde narkotik operasyonlarında uyuşturucuyu bulan, enkaz altından yaralıları kurtaran köpekler şimdi de kanseri teşhis edecek. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıklar ve psikoloji uzmanı Prof. Dr. Tamer Dodurka, köpeklerin kanser teşhisinde kullanılması için kolları sıvadı.

Uyuşturucu bulanlarla aynı

Projenin ilk etapta böbrek ve idrar kesesi kanserlerinin teşhisine yönelik olduğunu vurgulayan Dodurka, şimdiye kadar kullanılan hiçbir tıbbi aletin köpeğin burnuna yetişemediğini söyledi. Dodurka, projenin idrar kesesi kanseri ve böbrek kanserlerinde denenmesinin sebebini de bu kanser türlerinde kokunun daha belirgin olmasıyla açıklıyor. Sahipli 8 köpekle projeye başlayacaklarını anlatan Dodurka, "Oyun oynamaya daha yatkın olan ve daha iyi koku aldıkları bilinen labrador, setter ve pointer köpekleri kullanacağız. Uyuşturucu bulan köpeklerin eğitilmesiyle kanseri teşhis edecek köpeklerin eğitilmesi temelde aynı. Kanserli bir insanın nefes ve idrar kokusuyla sağlıklı bir insanın salgıladığı koku farklı. Köpekleri kanserli insanların idrar ve nefes kokusuna duyarlı hale getireceğiz. Belli bir süre sonra köpekler kanserli idrar ya da nefes kokusunu aldıklarında öğretilen tepkiyi gösterecek. Bu enkaz altında kalan birisini kurtaran köpeği ya da uyuşturucu bulan köpeği eğitmekle aynı" dedi.

Başarı oranı yüzde 99

İngiltere ve ABD'de bu yöntemin kullanıldığını ve bu ülkelerde köpeklerin 3 hafta gibi kısa bir sürede eğitildiğini söyleyen Dodurka, "Yapılan çalışmalarda başarı oranı yüzde 99. Bir köpeğin burnu kimyasal bileşimleri ayırt etmekte ve kanser teşhisinde kullanılan 'kromatografi' aletinden bile yüzlerce kez daha hassas. Aletle kanser teşhisi koyamayacağınız bir vakada köpek kanseri belirleyebilir. Erken teşhis sayesinde de insan hayatını kurtarmak mümkün olabilir. Eğitim alacak köpeklerin 6 aylıktan büyük olması gerekli" ifadesini kullandı. Eğitimlerin sahipleriyle birlikte üniversitede yapılacağı gibi evlerde de devam edeceğini vurgulayan Dodurka "Köpekleri yaşadıkları sosyal hayattan koparmayacağız" diye konuştu.

[Tempo]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...