30 Mart 2008

"Azemi Surat 0,5 km" :))

Şap Aşılaması Kampanyası başladı.. Türkiye'nin tüm köylerinde şimdi meslektaşlarımız ahır ahır eve ev dolaşıp büyükbaş hayvanlara, küçükbaş hayvanlara şap aşısı yapıyor.. Aşılama çalışmaları sırasında meslektaşlarımın başlarından komik, şaşırtıcı olaylar geçiyordur.. Biz Kemer'in Kuzdere köyünde ne zamandır Durmuş amcanın bahçesine giren yoldaki tabelayı fotoğraflamak istiyorduk kısmet cuma gününeymiş.. :))


Bildiğiniz gibi aşı yapmak için köye gidersiniz vatandaş önce "ne aşısı bu?" diye sorar. Şap Aşısı dersiniz.. "Dabak aşısı mı?" der.. Bazıları sürekli şikayetçidir :) Bazıları meraklı "Ne kadar hızlı yaptın aşıyı yav? Hava mı vurdun bizim hayvana??" :))

Bazısı şikayetçidir, bazısı "Ay ben tutamam ki" der.. Bazısı "İşte ahır horası gidin yapın" der :)) "Sizin burunsuluğunuz (muşet demek istiyor) yok mu"

Sonra tekme boynuz yeme riski vardır.. Tekme boynuz yeseniz bile bu sizin beceriksizliğinizdir asla hayvanı tutan kişinin değil :))

21 Mart 2008

Veteriner Hekimden İnsanlık Dışı Ovariohysterectomi Uygulaması


İzmir'in Selçuk ilçesi Veteriner Hekiminden insanlık dışı uygulama...
İzmir’in Selçuk İlçesi’nde sokak hayvanlarını kısırlaştırmak için yapılan çalışmalar tüm hayvan severlerin kanını dondurdu.

Selçuk İlçesi Veterineri Veli Keskin, eşi benzeri olmayan bir teknikle sokak hayvanlarını kısırlaştırıyor.
Keskin, duvara astığı tahta üzerindeki kancalara kedi ve köpekleri baş aşağı olarak bağladıktan sonra ayakta kısırlaştırma operasyonunu gerçekleştiriyor.
Keskin’in bir işkence çeşidi olan ‘Filistin askısı’nı çağrıştıran bu tekniği birçok hayvana uyguladığını da kendi ağzından öğreniyoruz.
Anadolu Ajansı muhabiri Nilüfer Sılay’a konuşan Veteriner Keskin, ilçede dolaşan 80 başı boş kedi ve köpeği kısırlaştığını anlattı.
Sağdaki fotoğraf bakın ve siz karar verin bu nasıl bir uygulama?
Yine ikna olmazsanız aşağıdaki uzman görüşünü okuyabilirsiniz…

BU BİR İCAT OLSA GEREK

Kadıköy belediyesi Veteriner Müdür Yardımcısı Aytaç Kaval bu fotoğrafı şöyle yorumladı:

“Böyle bir teknik yok. Bizim bilmediğimiz bir teknik mi acaba diyeceğim ama nereden baksanız hatalı
Öncelikle hayvan bu pozisyonda solunum zorluğu çeker. Göğüs bölgesindeki organlar diğerlerine basınç yapar Yan yapılan operasyonlarda bile bunun önüne geçmek için belli bir eğimde çalışırız.
Bu bir icada benziyor. Tablo gibi hayvan ameliyat edilmez.
İkinci olarak bu nasıl sterilizasyon. Bir elde eldiven var diğerinde yok. Bir önlük yok, maske yok.
Sokak hayvanı diye böyle davranılma ki…
Eskiden kullanılan bir kastrasyon tekniği vardı. Anestezi teknikleri gelişmeden önce kullanılıyordu. Hayvana eter koklatılır ve kastrasyon kutusu denen ve hayvanın sadece ayaklarını ile testislerini dışarıda bırakan bir alet vardı. Hayvan ne şuurlu ne şuursuz yani tam ortada iken kısırlaştırılırdı.
Ama biz bu tekniği kitaplardan öğrendik çünkü 1920’lerde ve 1930’da kullanılıyordu.
Bu ondan beter, çok büyük komplikasyon çıkar.”

Kaynak : Hürriyet Gazetesi

Malatya Veteriner Sağlık Teknisyenleri Derneği Genel Kurulu

Veteriner Sağlık Teknisyenleri Derneği 8. olağan genel kurulu 16.03.2008 günü VESTED Genel Başkanı Hasan GÜNER, Genel Başkan Yardımcısı Hasan BABACIK, İl Tarım Müdürü Ahmet GÜLDAL, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Nedim ŞAHİNLİĞİL, Malatya Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Aliekber TUNÇDEMİR, Tarım-Sen Başkanı İlhami Polat ve Özel Firma Temsilcileri ile birlikte Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve Teknikerlerinin büyük katılımı ile gerçekleştirildi
Tek liste halinde gidilen kurulda dernek şube başkanı Güven ÖZCEYHAN, güven tazeleyerek yeniden başkanlığa seçildi.

Ayrıntılı Bilgi için : Veteriner Sağlık Teknikeri sitesi

19 Mart 2008

International Congress on Veterinary Public Health & Food Safety

Antalya Topkapı Palace Hotel'da 11 - 13 Nisan tarihleri arasında "Uluslararası Veteriner Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Kongresi" (International Congress on Veterinary Public Health and Food Safety) düzenlenecek. Kongreyi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (TKB), Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) organize ediyor.

Kongre hayvanlardan ve hayvansal gıdalardan geçen zoonoz hastalıkların toplum sağlığını nasıl etkilediği ve ne gibi önlemler alınması gerektiği üzerine yapılıyor.Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Veteriner ve Tıp Fakülteleri, özel sektör (SETBİR, vb.) ve önemli uluslar arası kuruluşlardan (FAO, WHO, OIE, IDF, USDA, EU, FDA, EUFIC, EEFAC) konuşmacı ve katılımcılar ile tartışılması ve Türkiye için bir projeksiyonun oluşturulması amacıyla bu kongre düzenlenmiştir.

Kongre'nin Kapsamı ;
* Veteriner halk sağlığı ve çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin önemi,
* Uluslar arası kuruluşların (FAO, WHO, OIE, vb.) bu konudaki politikaları,
* AB ve ABD'de gıda güvenliği sistemi ve uygulamaları,
* Veteriner halk sağlığı ve gıda güvenliğiyle ilgili ulusal mevzuat ve uygulama modeli,
* Veteriner halk sağlığı yönünden hayvan hastalıklarının kontrol stratejileri,
* Sürü sağlığı yönetimi,
* Hayvan hastalıklarının epidemiyolojisi,
* Yeni veya yeniden önem kazanan zoonozlar,
* Güvenli hayvansal gıda üretiminde hayvan sağlığının önemi,
* Ulusal kalıntı izleme programı, antimikrobiyel direnç sorunu,
* AB'de gıda güvenliği yönüyle yem hijyeni,
* Veteriner halk sağlığı ve gıda güvenliği kapsamında hayvan refahı,
* Sektörel yaklaşım,
* Tüketici bakışıyla gıda güvenliği.

Kongre programına ulaşmak için : TIKLAYINIZ (.pdf)
Kongre ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için : Vet Food Congress 2008

05 Mart 2008

Veteriner Tıbbi Takımı Online Kurslar

Veteriner Tıbbi Takımı (VetMedTeam) Online Kursları başlatmış bulunuyor. Kurs programı ;

VETERİNER ASİSTAN KURSU
- VetMedTeam Veteriner Asistanı Programı (VetMedTeam Veterinary Assistant Training Program) :
* Veteriner Sağlık Teknisyenleri tarafından Veteriner Teknoloji alanında Veteriner Asistanı yetiştirmek için seçilmiş Teknisyen okullarda online eğitim verilecek. Bu eğitimde asistanlara (veteriner asistanı hem teknisyenin hem hekimin yardımcısıdır) Veteriner sağlık ekibinin konsepti, profesyonellik ve etik, iletişim becerileri, cerrahi yardımcılığı, farmakoloji, laboratuar, anestezi, ağız sağlığı uygulamalarında asistanlık eğtimi Teknisyenler tarafından Asistanlara verilecek

YÖNETMELİK, YÖNETİM KURSLARI
- İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kursları (Occupational Health and Safety Act - OSHA)
* Teknisyenler ve Hekimler için 2 hafta süreli online iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecek

TIBBİ VE KLİNİK KURSLAR
- Veteriner Sağlık Teknisyeni Ulusal Sınavları için Preparat Hazırlama Kursu (Veterinary Technician National Examination Preparation Course)
* Veteriner Sağlık Teknisyenlerinin her sene girmek zorunda oldukları Ulusal Veteriner Sağlık Teknisyenliği sınavı (aynı sınav Veteriner Hekimler için de her sene zorunlu) ile ilgili preparat ve ilaç hazırlama online eğitimi

- Kedi ve Köpekte Hematoloji (Hematology in Dogs and Cats)
* Teknisyenler ve Hekimler için 6 hafta süreli Kedi ve Köpeklerde Hematoloji eğitimi verilecek. Bu kursta, Hematolojiye giriş, laboratuar metodları, eritrositler, nötrofiller, eozinofiller, hemogram yorumlama gibi konular anlatılacak

- Hayvan Davranışı ve Eğitimi Kursu (Developing Behavior and Training Services)
* Veteriner Sağlık Teknikeri Maria Kuhns tarafından Teknikerler ve Teknisyenler için Hayvan Davranışları ve Eğitimi kursları verilecek, küçük hayvan davranışları, büyük hayvan davranışları ve eğitimleri, klinikte yapılacak işler gibi konuları kapsamaktadır.

Ayrıntılı Bilgiler için ; Veterinary Medical Team Online Courses - IVIS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...