20 Şubat 2008

Vet.Tech. Professional Standardization Meeting

Concerning Veterinary Technician, Veterinary Technologist, Animal Health Technologist and Zootechnician professions, EU professional equation, professional standardization meeting will be held in Ankara on 3 - 7 March. I will meeting conclusions to publish them in my website (http://veterinarytech.blogspot.com)


Ozgur Kucuktekin
Registered and Certified Veterinary Technologist (RCVT)
Veteriner Saglik Teknisyenleri Dernegi (VESTED)
International Veterinary Nurses and Technicians Association (IVNTA)

'Kuş Gribi Marmara'da Yayılabilir' Uyarısı


Veteriner Hekimler, kuş gribinin Marmara Bölgesi’ne doğru yayılabileceği konusunda uyarıda bulundu.

AB Veteriner Hekim Platformu’nun yaptığı açıklamada, Karadeniz bölgesinde tespit edilen Kuş Gribi hastalığının kanatlı sektörünün yoğun olduğu Marmara bölgesine doğru yayılma eğiliminde olduğu belirtildi. Kuş gribi gibi salgın hastalıklarla mücadelede başarı için veteriner hizmetlerinin etkin hale getirilmesinin zorunluluğuna işaret edilen açıklamada, “Veteriner hekimler, hizmetlerine ’hakim’ olmak zorundadır.

Yönetemediğimiz teşkilat ile hastalıkları önlememiz beklenemez" denildi. Bu günkü şartlarda kuş gribi hastalığının tüm dünyada ortadan kaldırılamayacağının kaydedildiği açıklamada, hastalığın dönüp dolaşıp Türkiye’ye geleceği savunuldu.

Açıklamada, kuş gribi ile mücadelede hiçbir ülkenin kendi başına başarılı olamayacağı ifade edilerek, “Tüm ülkelerin birlikte çalışması ile hastalığın zararları en az seviyeye indirilebilir. Alınacak etkin tedbirler, yaygın iletişim ve erken uyarı sistemleri ile salgınların sınırlı odaklar halinde kalarak yayılması önlenebilir. Bu konuda en önemli görev veteriner sağlık çalışanlarına düşmektedir" denildi.

"HAYVAN HASTALIKLARI İLE MÜCADELE YÜRÜTÜLEMİYOR"
Türkiye’de kuş gribi hastalığının teşhisinin dünya standartlarında hızlı ve doğru şekilde yapılabildiğine işaret edilen açıklamada, Türkiye’nin bu alanda deneyim ve bilgi birikimine sahip uzman veteriner hekimlere sahip olduğu ve hastalığın teşhisi ile ilgili hiçbir sorunun Türkiye’de bulunmadığının altı çizildi. Buna karşın, Tarım Bakanlığı’nın taşra teşkilatında yeterli sayıda veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri, veteriner sağlık teknisyeni, araç-gerecin olmadığı ve mevcut heterojen yapılanmada hayvan hastalıkları ile mücadele hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülemediği de belirtildi.

Türkiye’de son derece modern ve yüksek biyogüvenlik şartlarını taşıyan entegre kanatlı tesislerin bulunduğunun vurgulandığı açıklamada, “Nitekim geçmiş salgınlarda kanatlı sektörüne bulaşma olmamıştır. Ancak, bundan sonra da olmayacak anlamına gelmez. Bu gerçek gözardı edilmeden biyogüvenlik önlemleri aynı sıkılıkta devam ettirilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü ve benzeri kuruluşlar sürekli olarak kuş gribi hastalığı konusunda riskin hiçbir zaman sıfırlanamayacağı ve hazırlıklı olunması uyarıları yapmaktadırlar. Bu önemli konuda her kurum ve kesim sorumluluklarını tam olarak yerine getirmeli ve risk olasılığını en aza indirmelidir" denildi.
[Milliyet]

15 Şubat 2008

IVNTA (Uluslararası Veteriner Hemşire ve Teknisyenleri Birliği) Sitesi Güncellendi!


IVNTA Uluslararası Veteriner Hemşire ve Teknisyenleri Birliği (International Veterinary Nurses and Technicians Associaton) sitesi güncellendi. Bildiğiniz gibi VESTED girişimlerimiz sayesinde Uluslararası bu önemli kuruluşa üye olmuştu. Site dün itibariyle güncellenmiş ve Birliğe üye ülkeler listelenmiş ;
Siteye girip bakabilirsiniz ; bunun için Sitemin sağ tarafında bulunan "Tech. Association" linkleri kısmında ikinci linke tıklayabilir ya da buraya ; http://www.ivnta.org/ tıklayabilirsiniz.

Not : Resme tıklayarak resmi büyütebilirsiniz

VESTED'den Duyuru


VESTED genel merkezinden yapılan "MESLEĞİMİZİN GELECEĞİ" başlıklı duyuru aşağıdadır. Sitemi izleyen ve VESTED'e henüz üye olmamış meslektaşlarımızında konuya duyarlılık göstereceğine inanıyorum ;

DEĞERLİ MESLEKDAŞLARIM!
Şu anda mesleğimizin o kadar çok çözüm bekleyen problemleri var ki bunları buradan anlatmak mümkün değil.Ancak kısaca söylemek gerekirse; 25 Mart 2008 günü mahkemesi olacak olan "Serbest Çalışma Yönetmeliğimiz", "Mesleki Oda Kuruluşu", "Özlük Haklarımız" ,"Sosyal Haklar" ve Okullarımızla ilgili konular. Derneğimizin ve mesleğimizin geleceği ile ilgili bir çok sorunun çözümü için Yönetim Kurulumuz ve bize gönülden yardım eden siz duyarlı meslektaşlarımız birlikte yoğun bir şekilde çalışılmakta ve hedefe yaklaşılmaktadır. Ancak ; bütün bu işler birlikte olmak ve güçlü olmakla olur. Bunun için Tüm Şube Başkanları, İl Temsilcileri ve Üyelerimizden isteğimiz; TC Kimlik Numaraları ile GSM ve İş Telefon numaralarını ACİLEN VESTED Genel Merkezine iletmeleri ve aidatlarını zamanında ödemeleridir. Sonsuz saygı ve sevgilerle.

Yönetim Kurulu Adına ;
Hasan GÜNER
Genel Başkan
www.vested.org.tr

13 Şubat 2008

IVIS Desteğinizi Bekliyor! (Make a Donation Today!)


IVIS (Uluslararası Veteriner Bilgi Servisi International Veterinary Information Service) dünya çapında , veteriner hekim, teknisyen ve veterinerlik öğrencileri için bir kütüphane işlevi görmektedir. IVIS kütüphanesinin ayakta kalması ve gelişmesi için 1$ ile 100$ arası ortaklığa katılım katkısını bekliyor.


IVIS Nedir? ; IVIS kar amacı gütmeyen, dünya çapında veteriner hekimlere, teknisyenlere, veterinerlik öğrencilerine ve diğer hayvan sağlığı profesyonellerine klinik bilgileri ulaştırmayı amaçlayan bir organizasyondur.


IVIS neden ücretsizdir? ; IVIS kütüphanesine giriş, veteriner hekimler, araştırmacılar, veterinerlik öğrencileri ve teknisyenler için ücretsizdir.

Daha fazla bilgi için IVIS destek sayfasını tıklayınız ; ANNUAL FUNDRAISING CAMPAIGN 2008 - SUPPORT IVIS TODAY!

12 Şubat 2008

VetNurse Kampanyaları ve e-mail

İngiltere orijinli Veteriner Hemşire, Teknisyenlere yönelik bilgi, forumVet Nurse sitesinin yeni kampanyasına göre ;
Sebocalm köpek şampuanı tanıtım bilgisi ve iletişim halinde size bi setgönderiyorlar yada poster alabiliyorsunuz.
Daha Fazlasını Okumak için Tıklayın







Yarvitan adlı Canine Obezitesine karşı geliştirilmiş bu ilaçla ilgili bilginin yanı sıra bir yarışma düzenleniyor, yarışmayı kazanırsanız (anladığım kadarıyla obezite olan bir köpeğin bu ilaçla tedavisi sonucuna göre) size bir laptop hediye ediyorlar.


Ayrıntılar için Tıklayınız : Yarvitan Obezite İlacı ve Yarvitan Yarışması



Royal Canine Veterinary Diet firmasının yeni çıkarmış olduğu "yüksek seyreltilmiş" üriner sisteme etkili kedi maması tanıtımı için tıklayınız



05 Şubat 2008

İLKYARDIM, TRİAJ, TRANSPORT VE İLK MÜDAHALE -6-


1. Bölüm için Tıklayınız ; Bölüm I
2. Bölüm için Tıklayınız ; Bölüm II
3. Bölüm için Tıklayınız ; Bölüm III
4. Bölüm için Tıklayınız ; Bölüm IV
5. Bölüm için Tıklayınız ; Bölüm V

ACİL ÜNİTESİNDE YAPILACAK İŞLEMLER :
Acil hastası acil ünitesine geldiğinde ya da olay yerine gidildiğinde veteriner hekimin (ya da veteriner acil teknikeri/teknisyeninin, nihai tedavi aşamasına kadar temel yaşam desteğini veteriner paramedik verir ve paramedik acil serviste hekime hastanın tedavisi için teslim eder) yapacağı işlemler 2 gruba ayrılır.

1 - İlk İşlemler (Veteriner Hekim/Veteriner Sağlık Teknisyeni/Teknikeri tarafından yapılacak işlemler);

İlkyardım hastası hastaneye ulaştığı zaman, ilk işlem olarak adlandırılan bir ilk değerlendirme yapılır. Acil tedavi yapılacak birden fazla hasta varsa bu hastalar bir değerlendirmeyle sınıflandırılır. (bkz : veterinary triage .pdf dosyası - ingilizce) Bu sınıflandırmada durumu çok kritik olan hastalara öncelik verilir. Acil hastalarda ilk değerlendirmede, yaşama geri döndürme işlemi ile eş zamanlı yapılır. Bu işlemler yürütülürken hasta sahibinden hastanın geçmişi hakkında bilgiler alınmalıdır. (anamnez) Özellikle yaralanmanın nasıl olduğu, ilkyardım amacıyla neler yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgiler alınmalıdır. Hayvan sahibinden izni alınarak sağaltım işlemlerine geçilmeli ve hayvan ölüm riski taşıyorsa bu hasta sahibine uygun bir uslupla anlatılmalı, tedaviyi kabul ettiğine dair bir belge imzalatılmalıdır. İlk değerlendirme çabuk yapılmalı fakat yaşamı tehdit eden unsurlar da gözden kaçırılmamalıdır.

İlk olarak hayvanda ;
* Bilincin olup olmadığı
* Hava yolları
* Solunum
* Dolaşım
* Kanama olup olmadığı kontrol edilmelidir. (Yani Acil Yardımın A B C'si kontrol edilmelidir)

İlk değerlendirmede hayvanlar sağlam, sağlam olmayan veya kısmi zarar görmüş şekilde sınıflandırılır. Hızlı değerlendirme sonunda resusitasyon uygulanır ; hava yolu açıklığı sağlanır, solunum, dolaşım ve kalp problemleri giderilmeye çalışılır.

2 - İkincil İşlemler (Veteriner Hekimin yapacağı işlemler) ;

Bu değerlendirme süresince, hastalığın tanısı konulmalı, ilaç seçimi ve cerrahi işlemler planlanmalı ve işlemlere başlanmalıdır. Birincil tedavi verileri incelenmeli ve geleceğe yönelik tedavi planlanmalıdır. ilk yapılan işlemleri takiben, hayvanın yaşamsal fonksiyonları kontrol altına alındıktan sonra asıl hastalığın teşhisi için gerekli tanı yöntemleri uygulanır ;
* Geniş anamnez
* Fiziksel Muayene
* Radyografik Muayene
* Ultrasonografik Muayene
* Laboratuar Muayeneleri
* Diğer Tanı Yöntemleri (MR, CT vs)

İkincil işlemler sırasında Veteriner Hekim hayvan sahibi ile ayrıntılı konuşmalı ve hayvana uyguladığı tedavi metodunu açıklamalıdır.

ACİL HASTALARDA KRİTİK PARAMETRE LİSTESİ
1 - Sıvı Dengesi ; sıvı tedavisinin amacı yeterli damar içi hacminin ve hidrasyonun sağlanmasıdır.
2 - Onkotik Basınç : Damar içi ozmotik basıncı albümin sağlar. Kan veya plazma protein kaybının gerçekleştiği durumlarda intravasküler aralıktan albumin kaybı şekillenir. İntravasküler onkotik basıncın kaybı, moleküler ağırlığı albuminkinden daha yüksek kolloidler kullanılarak bir tedavi yapılmasını gerektirir.
3 - Glikoz : Amaç, normal glikoz konsantrasyonunun devamlılığını sağlamaktır. Akut travmaya maruz kalan hayvanlarda yoğun stres hormonundan dolayı hiperglisemi gelişebilir.
4 - Elektroliz ve Asit-Baz Dengesi : Ağır hastalar iştahsız olurlar ya da ağızdan alacakları yemler kalori ihtiyacını karşılayamaz. Bu şartlar altında çoğu hayvan IV sıvı ve potasyum desteğine ihtiyaç duyarlar.
5 - Oksijen ve Hava Desteği : Arteriyel kan gazları, hipoksemi veya hiperkarbi durumunun araştırılmasında kullanılır. Bu parametrelerle akciğerlerde yeterli gaz değişiminin olup olmadığı hakkında bilgi edinilir.
6 - Bilinç Düzeyi : Hayvanın şuur seviyesinde düşüş varsa, hipoglisemi, asidozis, hepatik ensefalopati, elektrolit ve ozmotik bozukluklar gibi problemler araştırılmalıdır.
7 - Kan Basıncı : Kan basıncının direkt ve endirekt yollarla saptanması gereklidir. Amaç ortalama arteriyel kan basıncının 60 mmHg üzerinde bir seviyede sürdürmektir.
8 - Kalp Ritmi ve Kasılabilirlik : Özel antiritmik tedavi, perfüzyon aritmi ile oksijen desteği ve ağrı kesiciler aritminin kontrolünde başarısız oldukları zaman gerçekleştirilmelidir. Ekokardiyogram, kardiyak kasılabilirliğin değerlendirilebilmesinde kullanıldığı gibi kalp hastalıklarının altında yatan sebepleri ortaya çıkarmak içinde kullanılabilir.
9 - Albumin : Albumin 2 mg/dl'den düşük olduğunda plazma transfüzyonu gerekir.
10 - Böbrek İşlevi : Böbrek yetmezliği olan hayvanlarda potansiyel olarak böbreklere zarar veren ilaçları alan veya düşük tansiyona sahip hayvanlar, günlük muayenede böbrek işlevi açısından değerlendirilmelidir.
11 - Bağışıklık Durumu ve Antibiyotik Seçimi : Bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar verilen hayvanların muayene ve tedavi sırasında titizlik gösterilmesi gereklidir. Antibiyogram sonucu antibiyotik seçimi eb geçerli yoldur.
12 - Yara Bakımı ve Bandaj Değişimleri : Yaralar sık sık kontrol edilmeli, pansuman ve bandaj kirlendiği ıslandığı her durumda değiştirilmelidir.
13 - Psikolojik Bakım : Stresi en aza indirecek maniplasyonlar yapılmalı, tedavi süresince hayvana nazik davranılmalıdır.
14 - Ağrı Kontrolü : Kritik hayvanlarda analjezi, etkili ilaçlarla güvenle sağlanabilir. Kullanılan ilaçlar en asgari kardiyovasküler etkili olmalıdır. Ağrıyı uzun süreli kontrol etmek için enjeksiyon tarzında, konsantrasyon oranı yüksek ilaçlar kullanılabilir.
15 - Hasta Bakımı (Hemşirelik - Animal Nursing) : Sürekli yatan hayvanlarda dekübitis yaraların oluşmasının engellenmesi için her 4 saatte bir hayvanın yatış pozisyonun değiştirilmesi gereklidir. Ayrıca hayvanın günlük kalp-dolaşım, solunum, beden ısısı gibi kontrolleri yapılmalıdır.

SONSÖZ : Veteriner sağlık alanındaki hayvan acilleri konusunda Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinin değerli profesörlerinin yayımlamış olduğu "Veteriner Acil Klinik" kitabından epey faydalandım. Meslektaşlarımın bu kitabı edinmesini tavsiye ediyorum. İnternettende oldukça yararlandım. Meslektaşlarımın "Veteriner Acil ve Yoğun Bakım Teknisyenliği" okulunun sayfasına girip incelemesini tavsiye ederim. Ayrıca "Acil Hayvan Tıp Teknisyenleri (Veteriner Paramedik)" sitesine (bkz : Animal Rescue Emergency Animal Medical Technicians- EAMT) bakmalarını tavsiye ederim. Derneğimiz VESTED'in mesleğimiz ile ilgili çıkmış kitapları çevirterek meslektaşlarımıza satması hem dernek için hem meslektaşlarımız için iyi olacaktır.

::: BİTTİ :::

04 Şubat 2008

İLKYARDIM, TRİAJ, TRANSPORT VE İLK MÜDAHALE -5-

Birinci Bölüm için Tıklayınız ; Bölüm I
İkinci Bölüm için Tıklayınız ; Bölüm II
Üçüncü Bölüm için Tıklayınız ; Bölüm III
Dördüncü Bölüm için Tıklayınız ; Bölüm
IV

ACİL TIBBİ MÜDAHALE PRENSİPLERİ
Acil Ünitesi ve Personelin İlkyardım Hastası İçin Hazırlanması
Çabuk olmak ve ilkyardım hastalarına anında müdahale etmek için acil ünite, ekipmanlar ve personel sürekli hazır bulunmalıdır. Klinik veya hastanenin bir bölümü acil ve ilkyardım ünitesi olarak hazırlanmalıdır. Ön değerlendirme ve canlandırma alanları temel ekipmanlarca donatılmış olmalıdır.
Asgari ekipmanlar ;
* İyi ışıklandırma
* Muayene masası
* Oksijen verilecek ünite (traheal tüp, ambu, oksijen tüpü)
* Elektrokardiyografi ünitesi
* Defibrilatör (Elektroşok)
* İlkyardımda kullanılan ilaçlar, bunların uygulama yoku ve miktarlarını belirtir liste


(Bilgi : Hastane öncesi Acil Yardımda Paramediklerin Kullandıkları İlaçlar ; İsordil, Adrenalin (Epinefrin), Atropin Sülfat, Diazepam (Valium), Nalokson (Naloxon, Narcan), Morfin, Ventolin Magnezyum Sülfat ve IV Sıvılar Ayrıntılı Bilgi için ; Acil ve İlkyardım Acil İlaçlar)

İlkyardımda Kullanılan Bazı İlaçlar, Uygulama Yolları ve Endikasyonları ;

Analjezi/Sedasyon (Ağrı Kesiciler)
Acetylpromazine (0,5 mg/kg IV/IM) : Larengeal paralizlerde trankilizan amaçlı
Diazepam/Ketamin (0,2 mg/kg IV / 6,5 mg/kg IV) : Yara debridmeni için anestezi
Midazolam/Butorphanol (0,1 mg/kg IV / 0,2-0,4 mg/kg IV) : Sedasyon, Göğüs tüpü yerleştirilmesi için analjezi
Propofol (4,0 - 6,5 mg/kg IV) : Anestezi indüksiyonu,Göğüs tüpü yerleştirilmesi için analjezi

Kardiyovasküler Resusitasyon :
Epinephrine/Methoxamine (0,1 mg/kg IV / 0,1 - 0,8 mg/kg IV) : Kardiyak Arrest (Kalbin Durması)
Dobutamine/Dopamine (2,0 -15 ug/kg/dk IV / 5.0 - 10 ug/kg/dk IV) : İnotrop (kalp kası kasılma gücü)
Phenylephrine/Norepinephrine (0,13 mg/kg IV / 0,4 ug/kg/dk IV) : Vazokonstruksiyon (damar kasılması)

Kortikostreoid :
Dexamethasone Sodium Phosphate (2.4 mg/kg IV) : Larengeal Ödem, Şok
Prednisone Sodium Succinate (10-30 mg/kg IV) : Şok

İlkyardım ünitesinde ekipmanlar kolay ulaşılabilir bir yere konulmalıdır. İlaçlar, ilkyardım seti ve diğer materyaller servis aracının içinde düzenli şekilde bulundurulmalıdır. Bu hazırlıklar ilkyardım için hasta üniteye geldiğinde zaman kaybını önler. Her ilaç özel bir tip etikete sahip olmalıdır. IV kateterler, sıvılar, sıvı uygulama setleri ve baskı malzemeleri hemen ulaşılabilir bir çekmecede olmalıdır.
Bütün ilkyardım ekipmanları kontrol altında tutulmalı ve hergün kontrol edilmelidir. İlkyardım ünitesinde çalışan personelle rutin eğitim toplantıları yapılmalı, bu personele canlandırma, hayvan modelleri üzerinde uygulama yaptırılmalıdır. Özellikle Kardiyopulmoner Resusitasyon (CPR) üzerinde durulmalıdır.

::: YARIN ACİL ÜNİTESİNDE YAPILACAK İŞLEMLER :::

İLKYARDIM, TRİAJ, TRANSPORT VE İLK MÜDAHALE -4-

Birinci Bölüm için Tıklayınız > Bölüm I
İkinci Bölüm İçin Tıklayınız > Bölüm II
Üçüncü Bölüm için Tıklayınız > Bölüm III


TRİAJ (TRIAGE)
Triaj ; yaralıların, yaranın ciddiyetine göre sınıflandırılması ve tedavi önceliklerinin belirlenmesidir. Triaj ilk bakışta sanıldığı kadar kolay değildir ve doğru uygulanması için bu konuda eğitim, tıbbi bilgi ve deneyim gerektirir. Her felaketteki triaj öncelikleri aynı değildir. Bu, o andaki elde var olan tıbbi olanaklara, ekibe ve kazanın tipine göre değişir ve felaketin yönlendirilmesi sırasında değişiklikerl gösterebilir. Yaralının ulaştığı her tıbbi basamakta yeniden yapılır. Triaj süreli ve süreğendir. Amaç ; eldeki olanakların tümüyle en çok yaşamı kurtarabilmek ve sekeli önleyebilmek için tıbbi gereklere göre yönlendirmek ve paylaşmaktır.

Triaj işleminden mümkünse bir kişi sorumlu olmalıdır. İlkyardım ekibinin diğer üyeleri triaj görevlisinin direktiflerine uygun olarak, fakat kendi tıbbi bilgileri içerisinde haraket etmek zorundadır. Triaj sorumlusu tedavi ile ilgilenmemelidir. Triaj ile yaralılar çeşitli sınıflara girecek şekilde, en iyisi üzerine kısa notlar da yazabilen, yaralanma derecesine göre renk kodlu ve boyuna asılabilecek ya da göğse tutturulabilecek karton tabelalar ile işaretlenir.

Yaralının triaj düzeyi en az üç aşamada yeniden değerlendirilir ; Hastane öncesi ya da kaza alanında, hastane girişinde, hastane içindeki tedavi aşamalarında. Bu basamaklarda, yaralının o andaki yeni durumu ya da eldeki olanakların elvermesine bağlı olarak triaj düzeyi arttırabilir ancak kural olarak geriye alınmaz. Ağır yaralı olarak sınıflandırılmış bir hasta, ileriki basamaklarda hafif yaralı grubuna dahil edilip tedavisi geciktirilemez.

Veteriner sahada triaj gerektiren önemli durumlar :

* Suda boğulma (özelikled su baskınları)
* Savaş ortamında fiziksel, kimyasal yada biyolojik silahlarla yaralanmalar ya da zehirlenmeler
* Yangın, deprem gibi durumlarda oluşan toplu yaralanmalarda
* Vahşi hayvan saldırıları (sürüye yönelik saldırılar)
* Trafik kazaları (hayvan sürülerine araç çarpması sonucu toplu yaralanmalar)
* Toplu gıda zehirlenmeleri
* Epidemik (salgın) hastalıklar


TRİAJ SINIFLANDIRMASI
Hafif Yaralı : Önemli profesyonel tıbbi tedavi gerektirmeyen yaralılar grubu ; Sıyrık ve yüzeysel yaralanmalar. 1. ve sınırlı 2. derece yanıklar.

Ağır Yaralı : Ciddi fakat anında tedavi gerektirmeyen yaralılar grubu ; Solunum güçlüğüne neden olmayan göğüs yaralnmaları, şoka neden olmayan delici karın ve göğüs yaralanmaları.

Kritik Yaralı : Hızlı hatta anında tedavi gerektiren yaralılar ; Yaygın kanama, şok, havayolu obstruksiyonu, açık göğüs yaralanması

Umutsuz Yaralı : Kaza yerinden götürülemeyi kaldıramayacak derecede ağır travma ; Multiple travma, ağır kraniyofasiyal yaralanmalar.

KRİTİK HASTALARIN TAŞINMASINA İLİŞKİN TEMEL İLKELER (TRANSPORT)
Kritik hastalarda öncelikle ilkyardıma başlanmalı, ilkyardım yapılamıyorsa hayvan veteriner hekimin bulunduğu yere taşınmalıdır. Hayvan sahibi, hayvanı taşımak için uygunsa hastane özel servislerini istemelidir. (Not : ilkyardım, triaj ve transport kısımları veteriner sağlık ekibinde bu konuda eğitimini ve sertifikasını almış Veteriner Paramedikler (teknisyen/teknikerler) tarafından yapılmalıdır.)

Hayvan sağlığı ile uğraşan en yakın kuruluşun özel servislerinin bulunup bulunmadığı hakkında öncelikle bilgi alınmalı, varsa bu olanaklardan yararlanma yoluna gidilmelidir. Gerektiğinde veteriner hekimin önerilerine göre taşıma işlemi gerçekleştirilmelidir. Fakültelerin ya da Hayvan Hastanelerinin bu konuda yetişmiş personeli (veteriner paramedikleri) ve gerekli olan ilkyardım ekipmanları hazır olacağından dolayı taşıma işlemi daha çok sağlıklı ve hayvana zarar vermeden yapılabilir. Travmaya uğramış hastalarda taşıma sırasında uygulanacak pozisyonlar önemlidir. Hastanın yanlış pozisyonda taşınması, yeni problemlerin şekillenmesine yol açabilir. Bir hayvanda şekillenebilecek spinal yaralanma, kanama veya iç kanama (internal bleeding) olasılığına karşın hayvanı düz bir zeminde taşımalıdır. Özelikle kediler bu gibi taşıma işlemine karşı koyacaklarından bir kutuda taşınmaları daha ugun olacaktır.

Hayvanda solunum problemi varsa, taşıma sırasında hayvan serin bir ortamda tutulmalı, hayvanların solunumuna zarar verecek bağlama, sıkıştırma gibi ugulamalardan kaçınılmalıdır. Taşıma sırasında küçük hayvanlara tasma takılmamalıdır. şokta, kanamalı veya iç yaralanmalrı olan hayvanların taşınması sırasında ani pozisyon değişiklikleri önlenmelidir. Rulo halien getirilmiş battaniyeler veya yastıklar hayvanların etrafına konarak hayvan desteklenmiş olur. Distal ekstremite kısmında kanamalar varsa basınçlı bandaj uygulanarak etkilenen bacak yukarda tutulur. Hayvanda başka bir travma varsa veya hayvan şuursuzsa kafa yaklaşık 30 derece yukarı kaldırılmalı ve boyun bölgesine kesinlikle basınç uygulanmamalıdır. Hayvan herhangi bir şoktan veya travmadan dolayı acı çekiyorsa vücut ısısı kaybını önlemek için battaniye ya da havlu ile sarılmalıdır. İlkyardım işlemlerine taşıma sırasında da devam edilmelidir.

Travmada Transport :
Kafa ve Beyin Travması : Vücudun üst kısmı yükseltilir ve baş median hatta tutulur.Bu işlemin amacı kafaiçi basıncın düşürülmesidir.
Göğüs Travması : Vücudun üst kısmı yükseltilir ve hayvan yaralanmanın olduğu tarafa yatırılır.Böylece yaralanmış akciğer alanları daha iyi havalanır.
Vertebra Travması : Hayvan sert bir zemine düz olarak yatırılır
Karın Travması : Hayvan sırtüstü pozisyonda yatırılır. Karın duvarının gerginliğinin giderilmesi için dizler karına doğru itilir ve başın altına rula yapılmış battaniye ya da yastık konur.
Ekstremite Kırıkları : Kırık ekstremite sargıya alınmalı ve dinlenme poziyonuna getirilmelidir. Kırık ekstremite kontrolsüz olarak tutulup çekilmemelidir.

Hasta/Yaralı Hayvanın Transportunda Uyulması Gereken Kurallar :
* Hayvanın ani tepkilerine karşı ilkyardımcı dikkatli olmalı, kendi sağlığını riske atmamalıdır.
* Taşıma sırasında hayvana doğru pozisyon verilmelidir
* Hayvanın baş ve boynu herzaman düz tutulmalı, homojen ve düzgün bir şekilde haraket ettirilmelidir.
* Hayvan mümkün olduğunca az haraket ettirilmelidir.
* Taşıma sırasında tüm haraketleri yönlendirecek sorumlu bir kişi olmalı, bu kişi haraketleri için gerekli komutlar vermelidir. Bu kişi ağırlığın en fazla olduğu ev en fazla dikkat edilmesi gereken bölge olan kafa ve boyun kısmını tutan kişi olmalıdır.

::: YARIN ACİL TIBBİ MÜDAHALE PRENSİPLERİ :::

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...